Paljude pensionäride elu läheb uuest aastast keerukamaks

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tudu postkontori klienditeenindaja Marina Kivimäe sõnul kasutatakse võimalust raha postipangast välja võtta palju.
Tudu postkontori klienditeenindaja Marina Kivimäe sõnul kasutatakse võimalust raha postipangast välja võtta palju. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

SEB tõstab alates 1. jaanuarist teenustasu pangakontorist ja postipangast sularaha väljavõtmise eest minimaalselt 30 kroonile, mis muudab pensioniealiste elu kulukamaks.


Tänavu veebruaris lõpetati pensionide väljamaksmine postkontorites sularahas ning see kantakse enamasti inimeste arveldusarvele.


Kui praegu saavad eakad inimesed SEBi kontoris ja postipangas sularaha tasuta välja võtta, kui see ei ületa tuhandet krooni, siis 1. jaanuarist tuleb neil nagu teistelgi teenuse eest tasuda 0,4% summast, aga vähemalt 30 krooni.

SEBi kommunikatsioonijuht Silver Vohu põhjendas teenustasu kehtestamist raskemaks muutuva majandusliku olukorraga ning sellega, et pangakontoritest ja postipankadest võetakse sularaha välja järjest vähem.


Silver Vohu sõnul kasutab postipanga teenuseid umbes 5 protsenti klientidest ning ka seeniorkliendid eelistavad kasutada sularahaautomaati ning maksavad meeleldi kaardiga.

Vohu märkis, et sularahaautomaatidest raha välja võtmine on endiselt tasuta ja soovitas kasutada neid.

Üks Laekvere vallas Muuga lähedal elav inimene ütles, et tema jaoks on postipangast raha väljavõtmise tasuliseks muutmine pensioni varjatud maksustamine.


"Olgu riik või pank, aga selge on see, et inimesi rahustati aasta alguses, kui pensionide maksmise kord muutus, et eakal inimesel säilib võimalus raha tasuta kätte saada. Miks on eelisseisus need, kes elavad linnas ja saavad automaate kasutada või kellele riigi kulul pension koju viiakse. Sularahaautomaati meil ei ole kogu vallaski," rääkis naine.

Vinni vallas Tudus ning selle lähedal asuvate külade pensionisaajad võtavad pensioni välja enamasti postipangast. Tudu postkontori klienditeenindaja Marina Kivimäe sõnul kasutavad sealseid teenuseid ka Ida-Virumaa Oonur­me küla elanikud.


Tudule lähim sularahaautomaat on Rakveres, umbes 40 kilomeetri kaugusel. Minimaalselt kulub bussiga linna ja tagasi sõiduks 50 krooni.

"Nüüd tuleb pension korraga välja võtta, see tuleb odavam," ütles Tudu elanik Bernhard Kirs.

Ebavõrdne kohtlemine

"Kus siin õigus on? See on üllatus, et iga väljamakse eest tuleb maksma hakata," leidis samuti pensioniealine Luule Normak.

Nii Luule Normak kui Bernhard Kirs käisid varem pensionil järel postkontoris ning arveldusarvele lasevad nad raha kanda seetõttu, et muud võimalust ei ole.

Mõlemad leidsid siiski, et postipank on maal väga vajalik, isegi siis, kui sularaha väljavõtmise eest tuleb maksta.

Kui praegu on kasulikum postipangast raha välja võtta väiksemate summadena, siis 1. jaanuarist on vastupidi.

"Kui inimene tahab suuremat summat postipangast välja võtta, tuleks raha vähemalt päev varem ette tellida," selgitas Silver Vohu.

Vohu sõnul on igas SEBi kontoris sularahaautomaat ning klienditeenindajad aitavad meeleldi seenioreil seda kasutada.


"Eakal inimesel on võimlik määrata volitatud kasutaja, kes saab tema eest teha internetis vajalikud ülekandeid ja tuua kliendile vajalikus koguses sularaha," pakkus Vohu välja ühe lahenduse pensioniealistele, kelle jaoks on sularahaautomaadi kasutamine keerukas või kes elavad hajaasustuspiirkonnas.

Avaldusi saab esitada

Sotsiaalkindlustusameti avalike suhete juht Elve Tonts ütles, et teatud juhtudel hüvitab riik pensionide kojukande.

Näiteks va­na­dus­pensioni­ealistele, kellel on liikumis­takistus ja pan­ga­teenus on raskesti kättesaadav.

Toetuste väljamaksmiseks riigi kulul tuleb esitada pensioniametile taotlus. Esitatud materjalide põhjal langetab elukohajärgne pensioniamet otsuse.

"Liikumistakistus on ka näiteks hajaasustusalal elamine või bussiliikluse puudumine," selgitas Tonts, kelle sõnul tasub uute mõjuvate asjaolude selgumisel taotlus pensioni kojukandeks esitada.

"Sotsiaalkindlustusamet täidab seadust, põhimõttelised otsused tehakse riigi tasandil," ütles Tonts, nentides, et praegu on raske öelda, kui palju arvestatakse seda, et postipankades tuleb teenuse eest maksma hakata.


Sotsiaalministeeriumi mee­dia­nõunik Jana Rosenfeld vastas Virumaa Teataja küsimusele, kuidas tagatakse pensioni kui riigi toetuse tasuta kättesaadavus ning eakate võrdne kohtlemine muutunud tingimustes, et ministeerium tegeleb probleemiga, kuid annab kommentaare alles järgmisel nädalal.

1. oktoobrist tõstis teenustasu ka Swedbank, kus pangakontoritest raha väljavõtmine hakkas maksma 0,4 protsenti summast või minimaalselt 30 krooni, sealhulgas seeniorklientidele, kes varem said 3000 krooni välja võtta kolmekroonise teenustasuga.

Swedbanga otsust on sotsiaalminister Hanno Pevkur kommenteerinud järgmiselt: "On selge, et pangakontoris on eakatel turvalisem oma rahaasju ajada kui tänaval sularahaautomaadi ees. Seetõttu on Swedbanki käitumine inetu. Vähetähtis ei ole asjaolu, et eakatele oma rahaasjade turvalise korralduse tagamiseks tegi riik sellest aastast otsuse pensionide väljamaksmiseks pankade kaudu."

Minister lisas, et olukorras, kus pankadest käib läbi ühes kuus umbes 1,6 miljardit Eesti krooni pensioniraha, on arusaamatu Swedbanki otsus hakata eakatelt pea 1000% võrra suuremat teenustasu küsima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles