Juhtkiri: Ülesleitud laulud

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noodid.
Noodid. Foto: AFP / Scanpix

Eestis on laule loodud pea igast paigast. Juba laulmistundides on selgeks saadud "Saaremaa valss", "Tartu marss", Tallinna kiitev "Kalevite kants" ja "Viljandi paadimees".

Oma laul on ka väiksematel paikadel, näiteks Tamsalul.



Tuntud on "Tamsalu valss" küll vaid kohapeal väiksemas ringkonnas. Kodukohaga seotud luule ja laul tugevdavad kindlasti elanike patriotismi ning ühtekuuluvustunnet.



Loomulikult ei pea "linnalaulud" olema ülistavad ja helged ning lihtsalt turundust silmas pidades loodud, vaid ka kriitilised ja mõtlema kutsuvad.



Üsna hiljuti tõstatas Soo­mes elav estofiil ja Rak­vere sõber ajakir­janik Pent­ti Kangasluo­ma teema, et Rakvere vajaks tunnus­laulu.



Tekkis mõõ­du­kas diskussioon ja Rakveret puudutavaid pala­sid pakuti nii mažooris kui minooris. Tuli välja, et neid leidub igas žanris, võib-olla ei ole need vaid kuigi tuntud.



On olemas aga terve koolkond muusikuid, keda Eesti muusikasõber teab. Ja teab just nimelt selle järgi, et nad laulavad peaasjalikult Rakverest ja Lääne-Virumaast. See on plaadifirma Lejal Genes, mida veab Remi Prual ja mis on nüüdseks jõudnud oma viiekümnenda plaadini.

See on suur asi ühe väikelinna jaoks, mi­da Rakvere kahtlemata on. Kuid täht­sam on asjaolu, et kunagi siit alguse saanud hiphopipõlvkond on kasvatanud endale aina uut järelkasvu ja promo, mi­da RLV (Rakvere, Lääne-Virumaa) on meie kandile teinud, on raske üle hinnata.

Suurem osa muusikasõpru teab, et siin on üks tõeline räpikants, kust tuleb nii mõndagi kõrvateritavat. Ja sõna "Rakvere" või "Lääne-Viruma" ei kõla mitte ainult ühes laulus nende viiekümne plaadi puhul!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles