Primadonna Moskvas. Missiooniga

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere näitlejanna Ülle Lichtfeldt Moskva Näitlejate Majas kohtumisõhtul “Teatralnõi Žurnal” ajakirjanikust õhtujuhi Vadim Verniku küsitlustules.
Rakvere näitlejanna Ülle Lichtfeldt Moskva Näitlejate Majas kohtumisõhtul “Teatralnõi Žurnal” ajakirjanikust õhtujuhi Vadim Verniku küsitlustules. Foto: Jaanus Piirsalu/Eesti Päevaleht

Näitlejanna Ülle Lichtfeldt viskas kohtumisõhtul Moskva Näitlejate Majas spagaati, luges Puškinit ja laulis "Aleksandrat".


Milline saatuseniit viis teid külaliseks Moskva Näitlejate Maja kohtumiste sarja "Teatriajakiri" avaõhtule?


Kutse taga oli Ljudmila Tšernovs­kaja, naine, kes armastab väga Eestit, Rakveret ja Rakvere teatrit ja on puhanud suviti palju Võsul.

Mulle helistas Moskvast kultuurinõunik Helene Tedre ja rääkis, et Moskva Näitlejate Majas avati uus sari "Teatriajakiri" ("Teatralnõi Žurnal"), kuhu kutsutakse külalisi. Ja kutsusid mind Moskvasse. Küsisin, et miks mind.

Öeldi, et Moskva-omad on ikka kursis, mis Eestis toimub, "Mtsenski maakonna leedi Macbeth" ja muu selline jõuab ka nendeni.

Nad arvasid, et kuigi Kark või Ulfsak oleksid nimed, mida filmidest tuntakse, siis nooremat põlvkonda ei tunne keegi. Nad tahtsid, et oleks noor - selle hinnangu eest tänan neid väga! - ja tegija.

Ehmatasin täiesti ära. Kuupäevadel, mis ta välja pakkus, olid mul etendused. Minek tundus täiesti võimatu ja ega ma ei uskunud sinnamaani, kui ma lõpuks sõitsin. Teater tuli mulle vastu ja jättis isegi ühe etenduse ära. Ma sain seal ikkagi kaks päeva olla.

Kuidas valmistusite kohtumiseks Moskvaga?

Rakvere teater tegi minu rollidest neljaminutilise videomaterjali, etendustest, filmidest ja igalt poolt. Maiju Ingman keevitas selle kokku. Üllar Saaremäe tervitas Moskva teatraale, lavastajaid ja näitlejaid ja näitas oma teatrit - "eto moi teatr!" - nagu Venemaal kombeks.

Missugune on Moskva Näitlejate Maja?

Maja on aukartustäratav - seinad on täis kuulsusi, vana hõng, restoranid, suurepärane toit.

Õhtut juhtis väga tuntud inimene - ajakirjanik Vadim Vernik, kelle vend Igor Vernik on kuulus näitleja. Õhtule pileteid ei müüdud, kõik olid kutsetega. Oli vanu kuulsusi - kogu aeg räägiti ja tutvustati. Vaatad, suu ja silmad ammuli. Oli noori inimesi. Saal oli umbes 300kohaline.

Kes olid teised külalised?

Jevgeni Vahtangovi nimelise teatri kunstiline juht Rimas Tuminas, väga kuulus tõusev filmitäht Agnija Kuznetsova, dokumentaalfilmide režissöör Olesja Fokina, Vahtangovi teatri noor tõusev täht Maria Berdinskih, kes on Moskvas kuum nimi, teisi staare ... ja keegi Julle Lichtfeldt ka siin reas.

Mul oli au selliste inimeste keskel viibida ja esineda nendega koos. Siiamaani ei jõua kohale, kus ma ära käisin.

Millega moskvalasi võlusite?

Esinesin viimasena. Sain aru, et kuna oli esitatud monolooge ja luuletusi, nii et pisaraid lendas, siis mina kui "gorjatšaja estonskaja devuška" ei saa ennast hätta jätta.

Laulsin filmist "Moskva pisaraid ei usu" oma lemmiklaulu "Aleksandra". Seda filmi ma vaatan väga tihti. See film toidab, tõstab ja hoiab mind. Eks mu tütar sai ka sealt nime.

Ütlesin, et muidu ei laula, kui nad kaasa ei laula - ja terve saal laulis minuga "Aleksandrat" kaasa. Klaverisaatja tajus ära kõik mu hingetõmbed ja pausid.

Lugesin Puškini "Tsaar Saltaani" kõigepealt eesti keeles: "Akna all kord õhtu eel ketrasid kolm piigat veel ..." Siis lugesin vene keeles.

Kõike saatis kogu aeg aplaus.

Siis vestlesime natuke teatrist ja tööst ja tegemistest.
Õnneks oli video peal kõik olemas, nii et ma väga palju ei pidanud rääkima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles