Rakvere taaskasutuskeskus avati kanalisatsioonitorude kõlades

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere abilinnapea Kairit Pihlak lõikab linti Rakvere taaskastuskeskus Vahejaama avamise puhul. Paremal üks keskuse eestvedajaid Kristi Leppik.
Rakvere abilinnapea Kairit Pihlak lõikab linti Rakvere taaskastuskeskus Vahejaama avamise puhul. Paremal üks keskuse eestvedajaid Kristi Leppik. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Laupäeval avati Rakvere kesklinnas Tsentrumi hoone teisel korrusel taaskasutuskeskus Vahejaam, kuhu mahub nii näitusi kui müügitegevust, mida ühendab mõte luua vanast uus.


Tegemist on MTÜ Taaskasutuskeskus Vahejaama koondunud sõpruskonna ettevõtmisega, kes tahab aidata anda asjadele uut elu.
Riho Kokk, üks ettevõtmise eestvedajaid, ütles, et taaskasutuskeskuse idee oli küpsenud ta peas aastaid, kuni tekkis meeskond.

Lisaks riietele, jalanõudele, keraamikale, saab näha ja osta ka Rakvere teatri valgustaja Eve Terase erilisi valgusteid ja kunstnik Aili Raudsepa ehteid, kotte, peakatteid ja riideid, mille kaubamärgiks on "Kleidi teine tulemine".

"Mulle meeldivad kleidid. Kui panen kleidi selga, siis tahan, et see oleks ainuke selline ilmas. Ja nii tuleb see teha," rääkis Aili Raudsepp, kel kulub mõne kleidi jaoks materjali kogumiseks mõnikord koguni kolm aastat.

"Butiigist ostetud kleidiga on oht, et keegi tuleb sellisega sulle vastu. Ja siis paned kallile kleidile second handist ostetud asja juurde," rääkis Raudsepp, kes selliseid kleite teinud juba 15 aastat.

"Ükski idee pole enne seda midagi väärt, kui see on teoks tehtud," märkis avamisele tulnud Rakvere abilinnapea Kairit Pihlak. "Paljud pereemad on mõelnud kraamides ja endale mittevajalikke aga terveid asju käes hoides, et äkki võiks mina selle keskuse teha," rääkis abilinnapea ja tunnistas, et ka temal on mõlkunud peas see mõte, kuid ühtegi sammu ta teinud ei ole.

Võrreldes teiste Eesti taaskasutuskeskustega on vastavatu eriline selle poolest, et siin hakkavad toimuma ka töötoad, kus õpetatakse huvilistele, kuidas vanadest asjadest teha uusi.

MTÜ liige Maie Sild plaanib kord kuus laupäeviti kaasata tegevusse ka lapsi ja noori, kes saaksid näiteks oma mänguasju müüa. Samuti on naisel mõte taaskasutuskeskusesse toodud mänguasjadega teha lastele dramatiseeringuid.

Taaskasutuskeskuse Vahejaam piduliku avamise muusikalise sõnumi andis Marge Tombach vanal naturaalsel klahvpillil mängides ja lauldes ning pannes kohale tulnud publiku ka uhiuusi kanalisatsioonitorujuppe hoogsalt vibutades omamoodi helides kokku kõlama.

Taaskasutuskeskuse ühel seinal saab mõnda aega imetleda Rakvere teatri peakunstnik Erki Kasemetsa kasutuks muutunud CD-plaatidest loodud installatsiooni "Musa-masu".

Asju, mis kodus omanikku enam ei kõneta, saab tuua Rakvere taaskasutuskeskusesse teisipäevast reedeni kella 10-18 ning laupäeviti kella 10-15. Oodatud on kõik puhtad ja kasutuskõlblikud riided, jalanõud, samuti keraamika, raamatud. Kui on ülearu suuremõõtmelisi asju, siis võib neist teha fotod ning tuua Vahejaama seinale.

Laupäeviti hakkavad taaskasutuskeskuses toimuma kirbuturud, kus oma kraamiga võivad kaubelda kõik soovijad. Suvel on plaanis kasutusele võtta ka keskuse kõrval olev terrass.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles