Suurim hirm töötuse pärast valitseb euroliidu riikidest Eestis

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arhiiv/Valgamaalane

Värske Eurobaromeetri uuringu esimesed tulemused näitavad, et enim muretsevad Euroopa Liidus töötuse pärast Eesti elanikud, kuid probleemiks on see enamikule


eurooplastele.

Eesti elanikest arvas tervelt 68 protsenti, et nende jaoks on töötus suurim probleem, vahendas Euroopa Komisjoni Eesti esinduse pressiesindaja

See näitaja on kogu Euroopa Liidu kõrgeim - ELis keskmiselt on see protsent 51.

Pisut on vähenenud mure majandusolukorra pärast. Siiski usub enamik, et kriisi halvim osa on veel ees. Nüüd, kui G20 ja IMF on hoogustanud majanduse taastumist, usuvad inimesed, et kõige paremini saavad kriisi mõjudega võidelda liikmesriikide valitsused ja Euroopa Liit.

Enamik eurooplasi (54 protsenti ehk -7 protsendipunkti võrreldes 2009. aasta mai-juuniga) usub, et kriisi mõjus tööhõivele on halvim veel ees. 38 protsenti arvab, et kriis on oma tipu juba saavutanud – see näitaja on 10 protsendipunkti võrra suurem kui eelmise uuringu ajal.

Samasugust positiivsemat trendi võrreldes 2009. aasta kevadega võib täheldada seoses ootustega ELi majandusolukorrale järgneva 12 kuu jooksul: 30 protsenti (+6) eurooplastest arvab, et järgmised 12 kuud tulevad paremad, 38 protsenti arvab, et olukord jääb samaks ja 21 protsenti (-7), et läheb halvemaks. 11 protsenti (+1) vastasid, et nad ei tea.

Eurobaromeetri standarduuringu viis üksikintervjuude kaupa läbi TNS Opinion & Social. Ajavahemikul 23. oktoobrist 18. novembrini 2009 küsitleti kokku 30 238
inimest. Eurobaromeetri standarduuringuid korraldatakse kaks korda aastas, kevadel ja sügisel.

«Nii Hispaanias, Lätis, Leedus kui ka Eestis kasvas majandus ehitusmulli abil, mis viis lõhkedes endaga kaasa suure osa ehitusega seotud töökohtadest. Küsimus on nüüd selles, kuidas vähendada nendes riikides tööpuudust nii, et uued töökohad oleksid püsivamad ja me ei looks oma edu õhust või kipsplaadist ehitatud lossidele, vaid millelegi, millel oleks püsivam väärtus ja mida kannataks ka eksportida,» kommenteeris Eurobaromeetri tulemusi euroblogis Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Toivo Klaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles