Ettevõtjad vajavad senisest rohkem koostööd

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõsiste arupidamiste kõrval jäi ettevõtjatel aega ka ihaldatud asjade näitusega tutvuda.
Tõsiste arupidamiste kõrval jäi ettevõtjatel aega ka ihaldatud asjade näitusega tutvuda. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Eilsel majandusseminaril Rakveres tunnustati maakonna tublimaid ettevõtjaid, heideti põgus pilk lõppevale aastale ja arutati koostöövõimaluste üle.


ASi Kunda Nordic Tsement tegevdirektor Meelis Einstein rääkis, et lõppev aasta oli tsemenditootjate jaoks väga raske. "Arvata oli, et tuleb keeruline aasta, aga nii hullu asjade käiku ei osanud keegi uneski näha," lausus Einstein.


Eesti tsemenditurg kukkus Einsteini sõnul poole võrra, väga suur langus oli ka eksportturgudel Venemaal ja Soomes. "Vaid Lätis läks meil suhteliselt paremini," lisas ta.

Kriisil ka plussid

Majanduslanguse positiivse küljena nägi Meelis Einstein asjaolu, et keerukas olukord on sundinud ettevõtjaid ja ka riiki mobiliseeruma ja kulusid kärpima ning praeguseks on saavutatud mõningane stabiilsus.

"Meie prognooside kohaselt jääb järgmine aasta tänavuse tasemele või tuleb isegi tänavusega võrreldes veel väike langus," pakkus Einstein, kelle sõnul on Kunda Nordic Tsement järgmiseks aastaks korralikult ette valmistunud. "Tuleme toime," lubas ta.

Kui ehitusmaterjalide turg on läbi teinud suure languse, siis süüa ja meelelahutust tahavad inimesed ka rasketel aegadel. ASi Pihlaka juhatuse esimees Arvo Saul ütles, et aasta möödus firma jaoks normaalselt.

"Üldist situatsiooni vaadates võib tegelikult öelda, et isegi päris hästi," lisas ta ja leidis, et nurisemiseks küll põhjust ei ole.

Ka Virumaa Muuseumide juhi Ants Leemetsa meelest aasta kõige hullem polnudki. "Mullusega võrreldes jääme 10-12 protsenti miinusesse, aga kui lisaks majanduslangusele arvestada ka seda, et Palmse mõisas olid suvi otsa suured remonditööd, siis ei olegi langus väga suur," kõneles ta.

Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandel rääkis, et majanduskriisist tasub halva kõrval ka head otsida. "Kriisi üks olulisemaid häid külgi on see, et ametnikud on hakanud aru saama, kes tegelikult ühiskonnas lisaväärtust loovad, ja ettevõtjatesse ei suhtuta enam halvustavalt," sõnas Mandel.

Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum ütles, et teda üllatas maavanemana tööle asudes, kui vähe teavad ametnikud ettevõtlusest ja selle toimemehhanismidest.

Võõrad inimesed

Tööandjate keskliidu esimehe Tarmo Kriisi sõnul on keskliitu kuuluvad suurettevõtted majanduslangusest pigem isegi kasu saanud, sest nende konkurentsivõime on rahvusvahelistel turgudel kasvanud. "Aasta on väga raske olnud eelkõige väiksematele firmadele," märkis Kriis.

Tarmo Kriis arvas, et järgmiseks aastaks prognoose tehes tasub olla vägagi ettevaatlik. "Ei julge öelda, et põhi käes oleks," lausus ta.

EASi vanemkonsultant Toomas Valge rääkis maakonna ettevõtjatele, et Andrese ja Pearu kombel tänases maailmas hakkama ei saa, lihtsalt tuleb koostööd teha.
OÜ Haka Plast tegevjuht Kaul Augasmägi aga imestas, kuidas seni on omaette tegutsedes hakkama saanud. "Mind pani imestama, et ma ei tunne inimesi, kes on täna siia kokku tulnud, ei tunne teisi ettevõtjaid," rääkis Augasmägi.

Tarmo Kriis arvas, et ettevõtjad peaksid kindlasti maakondlikul tasandil koostööd tegema ja ka oma arvamuse jõuliselt välja ütlema.

"Ka meil oleks kergem valitsusega suhelda, kui lisaks tööandjate keskliitu kuuluvate suurettevõtete ja erialaliitude arvamusele saaksime edastada ka kohalike väiksemate ettevõtjate oma," õhutas ta firmajuhte koostööle.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles