Ilmajaam: aasta lõpus upume lumme

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lund sajab veel tänavu kõikjal Eestis kui küllusesarvest.
Lund sajab veel tänavu kõikjal Eestis kui küllusesarvest. Foto: AIVAR AOTÄHT/SAKALA

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) sünoptiku Sirje Vilmsi sõnul tuleb enne aastavahetust veel vähemalt kolm ägedat lumetsüklonit, nii et Eesti mattub sügavasse lumme.

EMHI hoiatab täna öösel saartel ja Lääne-Eestis lumetuisu eest, kuid öine lumekogus ei paista sedapuhku väga suur olevat. Küll aga tugevnevad öised tuuleiilid saartel kuni 18, mandril ehk 12-15 meetrini sekundis. «Kuna lumi on maas kerge, võib ka pinnatuisku olla,» sõnas Vilms.

Suurem sadu ootab ees kogu Eestit hoopis homme õhtul ja sellele järgneval ööl. «Ägedaid tsükloneid tuleb järgemööda meile kolm tükki, nii et vana aasta lõpus upume veel lume sisse ära,» sõnas Vilms.

Suuremad külmad on aga praegusega üle elatud. «Soojemaks läheb küll, aga lund tuleb nii palju, et selle ärauhtumiseks peaks kõvasti vihma tulema,» lubas sünoptik lume püsimist vähemalt aastavahetuseni. «Võib loota, et lumi jääb. Lörtsiseks kindlasti läheb ka.» Sisemaal püsivad ilmselt veel külmakraadid, kuid mandril ja saartel võib ka kergeid plusskraade oodata.

Tänaöine sadu peaks lõppema homme hommikul kella 8-9 ajal. «Siis on mõni tund pausi ja kuskil pärastlõunal hakkab lõuna poolt alates sadama ning tsüklon ulatub üle kogu Eesti,» selgitas Vilms. «Siis võiksid sajuhulgad suuremad olla ja ulatuda kuni öösse, suurem sadu jääb Kagu- ja Ida-Eesti poole.»

Praegused mudelid näitavad, et lund tuleb siis rohkem kui näiteks eilse lumesajuga Tallinnas.

Esimese jõulupüha õhtul ja ööl vastu teist jõulupüha tuleb järgmine võimsam lumesahmakas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles