Käsmu lahes põles Kuradisaar

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuradisaar Käsmust vaadatuna.
Kuradisaar Käsmust vaadatuna. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Eile õhtul süttis Käsmu lahes Kuradisaar, mille kustutamiseks pidid Võsu vabatahtlikud pritsimehed paati kasutama.

Põlengut märkas Ida päästekeskuse Lääne-Virumaa operatiivkorrapidaja Andrus Aasmäe, kes tegutseb ka Võsu vabatahtlike ridades. „Vaatasin Võsu rannast, et saare kohal on liiga palju halli suitsu ja asi ei ole õige,“ rääkis Aasmäe, kes helistas Käsmu meremuuseumi juhile Aarne Vaigule, et ta binokli ette paneks ja lähemalt uuriks.

Samas pani Aasmäe mootorpaati pumba ja seadis aluse sõiduvalmis. „Hakkasin vabatahtlikke kokku ajama, et ilmselt on minek,“ jutustas ta.

Aarne Vaik saatis Käsmus ühe mehe ATVga küla otsa asja lähemalt uurima. Siis sai kinnitust, et saarel ongi tuli lahti.

Osa pritsimehi pääses saarele paadiga, osa Käsmu küla tipust ATVga. „Õnneks oli vesi nii madal, et ATVga pääses läbi,“ jätkas Aasmäe.

Võsu vabatahtlike saarele jõudes põles kaldaäärne kuiv turbane pinnas umbes 300 ruutmeetri ulatuses. Tulekeeled limpsisid juba paari puud.

Aasmäe andmetel oli see põleng Kuradisaarel juba kolmas kord. Enne eilset oli paar aastat vahet.

Aasmäe ei osanud öelda, millest tulekahju võis alguse saada, kuid eile päeval olla saarel kümmekond inimest käinud.

Tereve augustikuu on  Võsu ja Käsmu kandis kuiv olnud. Põlengud seal on kuiva pinnase ja metsa tõttu väga ohtlikud. „Käsmu küla on nagu Võsugi metsa sees,“ selgitas Aasmäe ohu olemust.

Päästja ütlust mööda vedas, et märkas põlengut õhtul. Oleks öösel tuli lahti läinud, siis tulnuks selle kustutamisega rohkem vaeva näha. „Kas just oleks paljaks põlenud aga kahjustused olnuksid suuremad küll,“ sõnas Aasmäe.

Kuradisaarel inimeste eluasemeid ei ole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles