Einar Vallbaum: 2009 - prognoosimatu ja muudatusterohke

Einar Vallbaum
, Lääne-Viru maavanem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Einar Vallbaum.
Einar Vallbaum. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Armsad virulased! 2009. aasta jääb meelde ennekõike kui väga muudatusterohke ja prognoosimatu.

Jäid ju sellesse aastasse kahed valimised, mis tõid muudatusi nii Euroopa Parlamendi koosseisus kui kohalikes omavalitsustes.

Mõlemad valimised puudutasid ka üleriigilise poliitika mõjusfääre ja jõujooni. Kohalikud valimised ja uued valitsuste ning vo likogude koosseisud tõid kaasa teadmatuse ja elanike uued oo tused, mõnel pool teatava ebakindluse uue ja tundmatu ees.

Siiski on positiivne ja märkimisväärne seekordne eriliselt suur valmisaktiivsus, mis näitab, et inimesi ei jäta riigiasjad külmaks ega ükskõikseks ning tajutakse oma rolli ja kaalu poliitiliste koosseisude moodustamisel.

Võimalik, et suure aktiivsuse tingis ka muudatuste ja lahenduste ootamine praegusele finantskriisile, mis ei ole jätnud puudutamata ühtegi riiki ega omavalitsust. Ebakindlust ja ettearvamatust sisendasid majandusprognoosid, mille puhul näis, nagu oleks võisteldud pessimistlikuma analüüsi tiitli pärast.

Majanduslanguse protsentide ennustused, pidevad teated koondamistest, uutest eelarvekärbetest ja ettevõtete pankrotistumistest lisasid e b a k i n d l u s t veelgi ning paari aasta tagune eufooria ja optimism tuleviku suhtes said tagasipõrke.

Tõsi, mõneks ajaks summutasid aktiivne valimisreklaam ja poliitilised meediamängud ka negatiivse  majandusuudiste voo ning majandusalase dramatiseerituse.

Siiski jäi 2009. aastasse majandusraskuste kiuste ka palju olulisi ja virulasi ühendavaid ettevõtmisi. Europrojektide lõpetamisega seoses valmisid vajalikud kergliiklusteed, renoveeriti Rakvere muusikakool - virulaste muusikalise hariduse keskus, Viru Folk pälvis üleriigilise tähelepanu ning hinnatavad ja märkimist väärivad olid Tamsalu-Neeruti ja Viru maraton ning virulaste korvpalliuhkuse Tarva jõuline tegevus.

Raskusi trotsides on siiski enamik spordiseltse, huviringe ja harrastustruppe ning aktiviste oma tegemistes sihikindlust ja tulemustele orienteeritust üles näidanud ning see on märk virulaste sitkusest, tahtekindlusest ja suurtest eesmärkidest.

Soovin kõikidele virulastele head uut aastat ja unistuste täitumist!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles