Rakveres tuleb taas Eesti suurim tulevärk

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel aastavahetusel lasti Rakveres taevasse 103 500 krooni.
Eelmisel aastavahetusel lasti Rakveres taevasse 103 500 krooni. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Viimastel andmetel lendab uusaastatervituseks Rakvere ilutulestikus taevasse 62 500 krooni, mida on veidi rohkem kui pealinnas Tallinnas.


Rakvere ilutulestiku korraldusliku poole eest vastutav Märt Ilves firmast Firestudio Events ütles, et eile keskpäevase seisuga oli tulevärgi korraldamiseks koos 62 500 krooni. "Ma ei usu, et see summa enam kasvab," arvas Ilves.


Rakvere linnavalitsus eraldas ilutulestiku korraldamiseks 10 000 krooni, ülejäänud raha
panid kokku ettevõtjad.

Kahes linnas

Märt Ilves rääkis, et ettevõtjate panus on mullusest pea poole väiksem. "Eks toetajad on enamjaolt ikka samad, ainult raha anti poole vähem," ütles ta. "Erandeid on ka, näiteks Oleg Gross on igal aastal ühesuguse summaga toetanud," lisas Ilves.

Samas on Ilvese kinnitusel langenud pürotehnika hinnad, nii et väga suurt vahet mulluse ilutulestikuga, mis maksis 103 500 krooni, ei tohiks tema sõnul olla.

Suuruselt teine ilutulestik maakonnas lendab taevasse Kundas. Linnapea Allar Aron lausus, et linnavalitsus eraldas tulevärgi jaoks 15 000 krooni, lisaks annavad raha Kunda Nordic Tsement ja Kunda Trans.

"Vahepeal mõtlesime küll, et kokkuhoiu korras ei tee ilutulestikku, aga volikogu komisjonides tuli jutuks, et inimesed ootavad seda kulutust," rääkis Aron, kelle sõnul kujuneb Kunda ilutulestiku kogumaksumuseks umbes 20 000 krooni.

Eelmisel aastal maksis Kunda tulevärk 30 000 krooni, kuid linnapea arvas, et kuna hinnad on langenud, ei tohiks tänavune ilutulestik mullusest eriti kehvem tulla.

Tamsalu hüva mõte


Juba neljandat aastat saavad uusaastaööl rõõmustada ilutulestiku üle Venevere elanikud.

"Tekkis mõte, et ei ole mõistlik igaühel eraldi saluuti lasta, vaid korjata raha ning teha ühine suurem tulevärk," ütles Venevere haridus- ja kultuuriseltsi esimees Eerik Lumiste.

Lumiste sõnul on kohalikud elanikud annetanud eelmistel aastatel ilutulestiku korraldamiseks 8000-9000 krooni, kuid tänavu tuleb leppida oluliselt väiksema summaga.

"Paraku on kriisiaeg. Aga minuti-paarise ilutule saab ikka korraldada," kõneles Eerik Lumiste.

Ülejäänud maakonnas suuremat organiseeritud ilutulestikku ei korraldata. Rakvere lähedal asuvate omavalitsuste juhid ütlesid, et nende inimesed käivad tulevärki Rakveres vaatamas.

"Ei ole varasematelgi aastatel pauku tehtud ning ei paugutata ka tänavu. Kasutame raha otstarbekamalt. Kahtlemata on ilutulestik kena ja meie inimesed käivad seda ilu tavaliselt Rakveres vaatamas," märkis Haljala vallavanem Leo Aadel.

Vinni vallavalitsus on eelnevatel aastatel toetanud väiksemate summadega ilutulestiku korraldamist valla viies alevikus, kuid tänavu seda ei tehta. Tulevärgi toetamisest on loobunud ka Rägavere vald.

Küll aga lasevad saluuti taevasse inimesed, keda näiteks Tamsalus oma rakettidega ühte kohta kokku tahetakse meelitada, et vaatemäng mõjusam oleks.

Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg rääkis, et Tamsalus lastakse igal uusaastaööl taevas valgeks. "Inimesed teevad seda oma kodude juures. Mõte on kutsuda need kodanikud, kes uue aasta auks valgusrakette taevasse lasevad, kokku jõulukuuse juurde, et teha üks ühine suur saluut," ütles Uudeberg.

Rakvere
• 2007. aasta võeti vastu 155 000 krooni maksva
tulevärgiga.
• 2008. aastat tervitati
175 000kroonise ilutules­tikuga.
• Eelmisel aastavahetusel lasti taevasse 103 500 krooni.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles