Raipekalender 2010

Rakvere Raibe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi
Jaanuar


*

1. jaanuar. Jätkuva majandussurutise tõttu ei saa Rakvere kallist ilutulestikku lubada, selle asemel lastakse õhku keskväljaku mullakuhi, ühtlasi saab sellega ka koalitsiooni üks valimislubadusi täidetud.


*

12. jaanuar. Rakvere raudteejaama vaksalist pääseb välja sinna mullu oktoobris kinni jäänud linnakodanik, kes tahtis Aegviidu kanti seenele sõita. Jaamahoone operaator tunnistab, et aegreleega uste avanemise-sulgumisega on jätkuvalt probleeme.


*

15. jaanuar. Poolast tuuakse Rakverre DNA juppidest kloonitud tarvas. Loom pannakse elama ordulinnuse aedikusse, kust see peagi putku pistab.


*

23. jaanuar. Ärimees Olev Puldre ostab Viru-Nigula kaupluse Õ-pood, mis muutub väga väikeste kuludega O-poeks, mille omanik kohe seejärel Otto Wilhelm Masingu nimeliseks vanadekoduks ehitab.


*

26. jaanuar. Läinud aasta teoks kuulutatakse Üllar Vaseriku väljajäämine Rakvere linnavolikogust.


*

30. jaanuar. Pärast gripipaanikat ja trendikaid näomaske lähevad moodi silmaklapid. Kõik, kes kannavad silmaklappe, aduvad ühtäkki, et elu on märksa ilusam, kui seni arvata osati.


Veebruar

*12. veebruar. Algavad Vancouveri taliolümpiamängud. Sel puhul annab Rakvere vald Rakvere linnale rohelise tee Kõrgemäe suusakompleksi väljaarendamiseks. Aastatega mäe jalamil kõrgeks kasvanud mullahunnik tassitakse mäe tippu ja asfalteeritakse kevadel ära. Vancouveris tuleb aga Kristina Šmigun olümpiavõitjaks, Andrus Veerpalu kaotab talle 28 sekundiga.
*14. veebruar. Algab valge tiigri aasta. Seaküla Simson valab keskväljakule jääst tiigrikutsu skulptuuri, millest suurem osa sulab hommikuks ära. Nõnda tekib kollaste kuplite alla kena liuväli, mille linnarahvas ruttu omaks võtab.
*23. veebruar. Rakvere teatri 70. sünnipäeva tähistamiseks tuuakse välja etendus "Väga vigased pruudid". Väga vigaste pruutide leidmiseks korraldas teatri peanäitejuht Üllar Saaremäe casting'u. Tööd soovinud pensionäride tung oli tohutu.
*23. veebruar. Tapa vallavolikogu esimees kindral Urmas Roosimägi kuulutab kunagise armee ja sõjalaevastiku päeva ametlikult Tapa valla päevaks.
*24. veebruar. Vabariigi aastapäevale pühendatud presidendi vastuvõtule Tartus läheb seekord proua Evelin Ilves rulluiskudel. Vastuvõtu lavastajaks kutsutakse Rakvere kergejõustikutreener Jaak Vetik.
* 24. veebruar. Edgar Savisaar joob Hundisilmal viina koos Siret Kotka, Katrin Siska ja oma hundikoeraga. Neile mängib klaverit Vilja uus kallim.

Märts

*4. märts. Täpselt keskpäeval ärkab Pajustis ellu kirjanduslik aurukatel, mis kukub vahetpidamata vilet laskma. On Eduard Vilde 145. sünniaastapäev. Vile ei jää enne vait, kui hõigatakse välja kirjanduspreemia võitnud romaan, selleks saab "Ma armastasin aurukatelt". Teose autor on tundmatu, aga kahtlustatakse, et selleks on vallavanem Toomas Väinaste.
8. märts. Rahvusvaheline naistepäev. Tapal avatakse meeste varjupaik naiste vägivalda kannatavatele meestele. Patrooniks kutsutakse Toivo Tuhvlialune.
*10. märts. Rakvere piiritustehase ostnud investorid panevad tootmise uuesti käima - nad hakkavad seal tootma alkoholivaba viina.
*17. märts. Rakvere Tarvaga liitub Martin Müürsepp ja Tarvas tuleb Eesti meistriks pokkeris.
*26. märts. Rakvere linnavolikogus läheb hapuks. Sotsid ei oska sügisel sülle langenud võimuga midagi peale hakata ja Andres Jaadla asub uuesti ise linna juhtima. Rannar Vassiljevile pakutakse lohutuseks korteriühistute liidu esimehe kohta.
*28. märts. Rakvere Galerii ja Eesti Õhukunstnike Ühendus korraldavad ühisnäituse "Rahvuslik õhk", kus on anumates välja pandud kunstiliselt töödeldud erinevate paikkondade õhk metsa- ja mereõhust heit- ja muude õhus leiduvate gaasideni. Näitust toetab Estonian Air, mille riik on selleks ajaks tagasi ostnud. Näituse avapäeval teevad lennukid Rakvere kohal kolm surmasõlme, mida hiljem on võimatu lahti harutada. Lennukava lavastab Urmas Lennuk.

Aprill

*1. aprill. Rahvusvaheline naljapäev. Rakvere Raibe kuulutatakse Eesti parimaks kvaliteetleheks.
*3. aprill. Maavanem Einar Vallbaum annab tänulõuna rekka-meestele.
*17. aprill. Järjekordse üleriigilise haldusreformi käigus liidetakse Moonaküla Kukekülaga.
*20. aprill. On lugemisaasta. SEB korraldab raamatukogu konverentsisaalis riskirühmadele rahalugemiskursused. Videomaterjalide kaudu tutvustatakse ka eurosid.
*23. mai. Rakvere Tarvas tuleb Eesti meistriks ka korvpallis, hoolimata sellest, et meeskonda on jäänud Valmo Kriisa üksinda.
*29. mai. Tapa vallavolikogu esimees Urmas Roosimägi teeb ettepaneku kolida vallamaja sõjaväeossa. Vallavanemale aga liisitakse Pasi soomuk.

Mai

*1. mai. Laiali paisatud keskväljaku mullahunniku asemele moodustunud põllule külvatakse rukis.
5. mai. Sügisel linnavolikogu liikmeks valitud Peeter Võsa istub esimest ja viimast korda Rakvere linnavolikogu istungil selle algusest lõpuni.
*12. mai. Asfaltkatte saab kergliiklustee 400meetrine jupp suusatunneli ja Lilleoru tänava vahel. Kohe hakkavad tervisesportlased nõudma kogu tammikualuse ja Palermo metsa asfalteerimist.
*10. mai. Ants Leemets läheb tööle Disneylandi. Virumaa Muuseumide etteotsa asub Üllar Vaserik.
*15. mai. Robert Antropov maksab reklaamifirmale võla ära. Nüüd jääb ta võlgu sadamale.
*31. mai. Korraldatakse järjekordsed mõttetalgud, millega tahetakse lepitada venelasi ja eestlasi. Talgud lõppevad massikaklusega, mis viib siseminister Marko Pomerantsi tagasiastumiseni.

Juuni

*1. juuni. Indrek Saar saab sotside juhiks. Ta teeb kohe keskerakonnale, reformierakonnale, rahvaliidule, rohelistele ja IRLile ettepaneku sotsidega liitumiseks.
*3. juuni. Maavanem Einar Vallbaum annab tänulõuna neile rahvatantsijatele, kes ei pääse meeste tantsupeole.
*6. juuni. Rakvere linnapäevade raames peetakse suur kasside öölaulupidu Rakvere vallimäel, halva ilma korral toimub kassikontsert Pauluse kirikus.
*10. juuni. Teatrifestivali Baltoscandal raames näidatakse allveelavastust Jules Verne'i "Kapten Nemo" ainetel, mis leiab aset Äntu järves. Koos kavaga saab vaataja hingamistoru, kallimate piletite omanikele võimaldatakse hapnikumask.
*15. juuni. Töötus langeb 100 000 inimeseni.
*28. juuni. Linnusest jooksu pannud Poola tarvast märgatakse Põlula piisonifarmi lähedal. Pärast seda ei nähta teda enam kunagi, küll aga tuntakse sealkandis veel mitu nädalat eriti hõrke küpsetuslõhnu.

Juuli

*1. juuli. Soome lahel juhtunud tankeriõnnetuse tagajärjel kattub Võsu rand naftakihiga. Mustaks muutunud rannas heisatakse must lipp. Pidulikul lipuheiskamisel esineb ansambel Vennaskond, kelle "Musta lipu valguses" muutub kiiresti Võsu hümniks.
*8. juuli. Teisel meeste tantsupeol soovib tantsida ka minister Laine Jänes. Selleks tuleb tal maskeeruda kas isajäneseks või Andrus Ansipiks.
*12. juuli. Uudeküla vahvad spordimehed soovivad oma külas harrastatavate spordialade ringi veelgi laiendada. Nüüd otsustatakse luua Uudeküla polo- ja kriketimeeskond. Kogemuste saamiseks alustatakse juba järgmisel päeval ratsutamistreeningutega ning võetakse ühendust India ja Pakistani vastavate alaliitudega, et esimesel võimalusel osaleda nende riikide lahtistel esivõistlustel.
*19. juuli. Edgar Savisaar kutsub kokku endise EÜE, et lööktöö korras minna Nord Streami ehitama.
*Helteri endised toidupoed, mis on ümberehitamise käigus saanud punased värvid, muudetakse lõbumajadeks. Neid haldav firma on registreeritud Bermuda saartel.
*Uue kuuma paarina tõusevad rahva ette Gerli Padar ja Rannar Vassiljev.

August

*1. august. Käsmus peetakse Eesti kommionude suvepäevad.
*3. august. Maavanem Einar Vallbaum annab tänulõuna vetelpäästjatele.
*9. august. Haljala rahvamaja nimetatakse ümber Tanel Padari nimeliseks kultuurikeskuseks.
*15. august. Majandus pöörab tõusule. Tuhanded inimesed tulevad seda sündmust tänavatele tervitama.
*20. august. Rühm rahulolematuid Rakvere kodanikke kuulutab lõppenuks aasta eest alanud velorutsiooni ning annab teada uuest aktsioonist - leborutsioonist. Aktsiooni aktivistid loobuvad igasugustest liigutustest ning deklareerivad, et isegi aeglases tempos kõndimine kulutab liialt ressursse: kingataldu, püksisääre sisekülgi, ning mis kõige hullem - linna teid ja tänavaid. Samasugust leboseisundit nõutakse Rakvere linnavalitsuselt ja kogu linnarahvalt.

September

*1. september. Kui Arno isaga koolimajja jõudis, olid tunnid juba alanud.
*4. september. Seoses õpilaste arvu ootamatu vähenemisega muudetakse Rakvere reaalgümnaasium reaalgümnaasiumiks-lasteaiaks, lasteaiad Triin ja Kungla aga suletakse ja müüakse ärimees Olev Puldrele, kes avab neis vanadekodu.
*17. september. Jääst tiigri asemele, mis Rakvere keskväljakul rukkipõllu servas ära sulanud, püstitatakse rukkikuninga Hans Kruusamägi skulptuur.
*22. september. Oleg Gross asub lisaks Rivaalile toetama ka teisi pallimänguklubisid. Kõik need hakkavad kandma nime Grossi Toidukaubad.
*28. september. Võsapets paljastab keskerakonna tellimusel valminud filmis Rakvere linnavõimu. Pornokomisjonile liigne palja ihu eksponeerimine ei meeldi ja film keelatakse ära.
*30. september. Paljastatud Rakvere linnavalitsus ei saa ikka ametiülesandeid täitma asuda, sest Peeter Võsa on koos nende riietega putku pannud.

Oktoober

*
1. oktoober. Maavanem Einar Vallbaum annab tänulõuna teistele maavanematele.
*10. oktoober. Maagiline kuupäev 10.10.10. Kus on kitseke, kes mõistab kümneni lugeda?
*15. oktoober. Eestis tulevad riigikogu erakorralised valimised, mille võidab veenvalt keskerakond. Siseministriks saab Peeter Võsa.
*19. oktoober. Kristiina Ojuland esitab Strasbourgis koos Robert Antropoviga kuulsa Marilyn Monroe ja Elvis Presley dueti. Europarlament jookseb laiali. Arve esitatakse maksumaksjale.
*25. oktoober. Radoonitase Kundas on ületanud igasugused piirid. Radooni hakatakse koguma ja see hoiustatakse Kunda ujulas.
*27. oktoober. Rakvere Teater jätkab Urmas Lennuki näidendi "Päeva lõpus" tootearendust. Filmilinale jõudnud materjali põhjal valmib ka kaks lauamängu "Taba riista" - üks laua peal, teine laua all mängimiseks.

November

*2. november. Hingedepäev. Aqva spaasse pääsevad tasuta sisse kõik need, kes kisuvad oma hinge alasti.
*15. november. Rakvere noored looduskaitsjad avastavad Soolikaojas kammelja kudeala, misjärel teeb linnavalitsus teoks oma ammuse plaani tuua Soolikaoja torudest välja.
*21. november. Inna ja Irjo Tähismaa saadetakse Rakverest välja 101. kilomeetrile, seega kas Tallinna, Sinimägedesse või Kotkasse. Tähismaad kirjutavad sellest seigast paksu raamatu pealkirjaga "Lollakad".
*Urmas Tamm lõpetab oma kadunud häälte otsingud, sest on jõudnud arusaamisele, et kõiges on süüdi Võsapets.
*27. november. Olev Puldre astub IRList ootamatult reformierakonda. Selle peale jookseb reformierakonna kohalik rakuke laiali, kuid pagejad tabatakse peagi.
*29. november. Rakvere tervishoiutöötajad täheldavad murettekitavat probleemi: linna naiskodanike keskmine kehakaal on tõusnud hüppeliselt. Meditsiinilised uuringud näitavad, et hüppe taga on tuhanded meestantsijad, kes pidasid juunis Rakveres meeste tantsupidu.
Pärast rõõmu pakkuva seletuse leidmist annetab linn tantsupeo juhile Maie Oravale Ämmaemanda aumärgi.

Detsember

*1. detsember. Rakveres valmib politseinike ja päästjate maja. Seoses päästetöötajate koondamisega ja Jõhvi vangla üleasustatusega majutatakse selle linnapoolsesse tiiba eluaegsed vangid.
*3. detsember. Maavanem Einar Vallbaum annab tänulõuna reformierakonna nendele liikmetele, kes pole veel laiali jooksnud.
*11. detsember. Eesti Ajalehtede Liit kuulutab seekordseks pressisõbraks viimased lehelugejad ja pressivaenlaseks interneti.
*18. detsember. Rakvere Raibe kuulutatakse juba ei tea mitmendat aastat järjest parimaks lihatooteks. Seekord edestatakse napilt käkikonservi käkkidest, mis aasta jooksul kokku keeratud.
*24. detsember. Rein Rannapit ei lubata enam kirikutesse esinema. Ta loob oma kiriku.
*31. detsember. Euro tuleku eelõhtul põletatakse keskväljakul kroone, sest nende vahetusväärtus on kahandatud minimaalseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles