Kiri: Koduloolase Helmut Joonuksi südamlik mälestusõhtu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu
Üks inimelu igaviku hetk
Üks lõpmatusest lõpmatusse retk
kui välgu pilk

Nende Helmut Joonuksi enese poolt kirja pandud ridade saatel, allakirjutanu esituses, süütas detsembris toimunud mälestusõhtul ühe Eesti tuntuma koduloolase mälestuseks küünla tema poeg Ain Jonuks.


Rakke (tollase Salla valla) Tammiku külas 85 aastat tagasi sündinud Helmut Joonuks oli tõeline maa sool.
Luuletusi hakkas ta kirjutama juba Väike-Maarja gümnaasiumis õppides.

Sõjaaastatel tegutses H. Joonuks sõjakirjasaatjana ja kullerina. 1945. aastal langes Saksamaal sõjavangi, kust vabanes septembris 1946. Seejärel töötas õpetajana Simunas ja aastatel 1947-1970 Rakke keskkoolis, rajades ühtlasi Rakkesse koolimuuseumi.

Aastatel 1970-1987 oli Helmut Joonuks Rakveres kultuurimälestiste kaitse inspektor.

Helmut Joonuksi sulest on ilmunud palju huvitavaid kirjandusloolisi ja koduuurimuslikke ning matkaartikleid.
Ta oli matkamees, kalamees, kirjamees, pedagoog ja haritlane, kes maalis ja joonistas ka karikatuure.
Väino Ots meenutas, kuidas Helmut, näidates tuletõrjuja liikmepiletit, sai loa pööninguil käia.

Kontrollides korstnate korrasolekut, oli tal alati pererahva luba kaasa võtta sealt leitud vanavara - see oli muuseumieksponaatidele suurepärane lisa.

Mälestusõhtu lõpetati Antti Ilometsa juhatusel vitriini juures, kus on alaliselt väljas kõik Rakke muuseumis olevad Helmut Joonuksi kohta leiduvad materjalid. Seal asuvad ka tema palett ja kirjutusmasin, mille poeg Tõnno Jonuks muuseumile kinkis.

Sünniaastapäeva puhul oli Rakke Hariduse Seltsil meeldiv võimalus täiendada seltsi muuseumi looja vitriini mitme hinnalise materjaliga, teiste seas Eesti Rahva Muuseumi kogudest tellitud mahukate H. Joo­nuksi ERM-ile saadetud võistlustööde koopiatega "Lubjapõletamine Rakkes" ning "Põllundusest ja karjandusest Rakkes".

Oli südantsoojendav kohtumine kõigile, kes Helmut Joo­nuksi mälestust kalliks pidasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles