Omavalitsusliit vahetas juhid välja

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Juhkami vaatleb valimisi Gruusias.
Mihkel Juhkami vaatleb valimisi Gruusias. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Lääne-Viru omavalitsuste liit (VIROL) pidas eile oma esimese uue ­koosseisu üldkoosoleku, kus uuendati põhjalikult VIRO­Li juhtkonda. VIROLi juhatuse esimeheks ­valiti Rakvere linnavolikogu esimees Mihkel Juhkami.


Et päris mitmes omavalitsuses uuenes pärast valimisi juhtkond, on oluliselt muutunud ka VIROLi koosseis, kus linnasid-valdu esindavad enamasti linnapea või vallavanem ja volikogu esimees.


Põhjaliku uuenduskuuri elas eile üle VIROLi juhatus, sest endisest viieliikmelisest juhatusest kandideeris uude juhatusse ainsana Sõmeru vallavanem Peep Vassiljev, kes ka tagasi valiti.

Pettunud Tamm

VIROLi juhatuse esimeheks valiti Rakvere linnavolikogu esimees Mihkel Juhkami, keda toetas 21 VIROLi üldkoosoleku esindajat. Väike-Maarja vallavanema Urmas Tamme poolt oli kaheksa inimest.

Mihkel Juhkami kandidatuuri esitas Peep Vassiljev. "Et leevendada aegade jooksul olnud erimeelsusi VIROLi ja Rakvere linna vahel ning anda maakonna suurimale omavalitsusele võimalus VIROLit juhtida," põhjendas Vassiljev oma ettepanekut.

VIROLi endine juhatuse esimees Toomas Väinaste esitas aga kandidaadiks ka enne maavanemaks saamist omavalitsusliitu juhtinud Urmas Tamme.

Juhkami arvas, et Rakvere linnal puuduvad ambitsioonid VIROLit juhtida. "Minu arvates peaks omavalitsusliit olema rohkem arutlevam ja teoreetilisem ja mitte pürgima iga hinna eest otsustama," rääkis Juhkami.

Urmas Tamm kõneles, et VIROL vajab kindlat tegevuskava ja arengueesmärke. "Tegelikult on meie liit golfiklubi, mina ei taha olla golfiklubi juht ega ka liige," sõnas Tamm.

Ta lisas, et omavalitsusliidu suurim probleem on see, et omavalitsusjuhid on loobunud maakonna juhtimisest.

Pärast juhatuse esimehe valimistel lüüasaamist oli Urmas Tamm, kes erinevalt Mihkel Juhkamist oli kõvasti eeltööd teinud, põhjalikult pettunud.

"Tänan kõiki, kes minu poolt hääletasid ja neidki, kes lubasid hääletada, aga seda ei teinud," lausus Tamm.

Märksõnaks koostöö

VIROLi juhatuse ülejäänud neljale kohale esitati kuus kandidaati.

Valituks osutusid Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg 27 häälega, Sõmeru vallavanem Peep Vassiljev 20 häälega, Haljala vallavanem Leo Aadel 19 häälega ja Tapa vallavanem Alari Kirt 18 häälega.

Napilt jäi juhatusest välja Kunda linnapea Allar Aron, keda toetas 17 inimest.

Urmas Tamm, kes lahkus enne valimistulemuste selgumist, põrus ka juhatuse valimisel, sest tema poolt oli vaid 12 VIROLi üldkoosolekul osalenut.

VIROLi tegevdirektor Sven Hõbemägi ütles, et käesolev ja ilmselt järgminegi aasta on väga rasked nii omavalitsusliidu kui üksikute omavalitsuste jaoks.

"Tulubaas väheneb ja töötus suureneb, seda enam tuleb hoida ühte ja koostööd teha," kõneles Hõbemägi.

Koostööst rääkisid ka kõik teised üldkoosolekul sõna võtnud, lootes, et varasemad erimeelsused suudetakse ületada ja rasketel aegadel ühise rusikana kokku hoida.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles