Pärnu päästjad lähevad Haitile appi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti päästemeeskond
Eesti päästemeeskond Foto: Reuters / Scanpix

Haiti katastroofipiirkonda on jõudnud üks Eesti päästemeeskonna liige, kolm Pärnumaalt pärit päästjat jõuavad Haitile lähiajal.


Päästeameti pressiesindaja Marek Simulman ütles, et praeguseks on Haitile jõudnud Eesti päästemeeskonna liige Gert Teder, kes suundus katastroofipiirkonda eelmise nädala kolmapäeval Euroopa Liidu hindamismeeskonna koosseisus.



Teder töötab meeskondade vastuvõtu keskuses Port-au-Prince'i lennujaamas ning korraldab humanitaarabi jõudmist hädasolijateni. Samuti selgitab ta purustuste ulatust ja abi vajadust. Tederi sõnul on Haitil tegemist suurima humanitaaroperatsiooniga ajaloos.



Eesti saatis maavärinast räsitud Haitile veel neli päästemeeskonna liiget, kes hakkavad katastroofipiirkonnas pakkuma infotehnoloogilist ja logistilist tuge.



Pärnust pärit Enn Eberg, Avo Kiik, Jaanus Saar ja Järvamaa mees Indrek Juhanson on Simulmani sõnul praeguseks jõudnud Dominikaani Vabariigi pealinna Santo Domingosse ning jõuavad katastroofipiirkonda lähiajal. Dominikaani Vabariik ja Haiti asuvad ühel saarel.



Simulman ütles, et Eesti päästemeeskond hakkab tegelema baasi rajamisega kohalikus lennujaamas. Samuti hakkavad Eesti päästjad tegelema purustuste tegeliku ulatuse ning abivajaduse väljaselgitamisega.



Ta märkis, et katastroofipiirkonnas on suureks probleemiks transport, samuti on väga halvas olukorras side. Kuna paljud haitilased on peavarjuta, tuleb nende majutamiseks rajada laagreid, samuti ette valmistada massihaudu.



Puudus on joogiveest, probleeme on hügieeniga, maalt tuleb välja saata võõrriikide kodanikud ning Haitil lõpevad prognoosi kohaselt lähipäevil kütusevarud. Olukorda raskendavad marodööritsevad kohalikud.



Peale  päästemeeskonna liikmete, kes suunduvad katastroofipiirkonda rahvusvahelise humanitaarpartnerluse (IHP) missiooni raames, sõidab Haitile IT-spetsialist, kelle ülesandeks on ÜRO kriiside ja katastroofide koordineerimis- ja hindamismeeskonna IT- ning sidetoetuse tagamine.



Maailma toiduprogramm palus IHP-l rajada Haitile välilaagri, mis tagab majutuse ja töötingimused 200 ÜRO humanitaartöötajale. Baaslaagri komponendid tulevad IHP riikidest - Rootsist, Norrast, Taanist, Soomest ja Eestist. Samuti läheb Haitile laagri püstitamiseks ja majandamiseks meeskond, kuhu kuulub kolm Eesti logistikut.



Teisipäevane 7magnituudine maavärin tegi maatasa suure osa pealinnast Port-au-Prince'ist ja ümberkaudsetest asulatest ning surmas eri hinnangute kohaselt kuni 200 000 inimest.



Logistikaprobleemide tõttu on haavatute ja teiste hädalisteni jõudnud ainult väike hulk toitu, vett ja arstiabi. Paljud kannatanud elavad ajutistes peavarjudes risu ja lagunevaid laipu täis tänavail. Pealinnas on sagenenud rüüstamised ja rüüstajatevahelised kaklused.



IHP liikmete hulka kuuluvad Soome, Rootsi, Norra ja Taani elanikkonnakaitse eest vastutavad riiklikud asutused, Suurbritannia rahvusvahelise arengu amet ning Hollandi välisministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles