Džiibimehed lõhuvad järjekindlalt suusanõlvu

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgemäe.
Kõrgemäe. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Igal aastal tekitavad uljaspeadest maasturijuhid muret Tõrma lähedal Kõrgemäel asuvate suusanõlvade hooldajatele, läinud nädalavahetusel sõitis üks Nissan Patrol jälle mäkke, jättes maha mäesuusatajatele ohtlikud rööpad.


Mäe eest hoolt kandva SK Palermo esindaja Kert Karus rääkis, et igal aastal leidub pahatahtlikke džiibiomanikke, kes oma sõiduriista võimeid Kõrgemäele katsetama tulevad. "Raske auto teeb aga sügavad rööpad sisse ja mäesuusatamine muutub seal seejärel ohtlikuks," kurtis Karus, lisades, et nõlva suusatamiskõlblikuks taastamiseks tuleb teha suuri kulutusi: tellida rajatraktor, freesida pinnas, tampida lumi kinni jne.



Karuse sõnul on autodega mäele pääsu takistamiseks kuhjatud lumevallid, kuid läinud nädalal suutis üks noortekamp oma Tallinnast renditud Nissaniga nendestki üle sõita ja sel moel ka teistele mäele pääsuks "tagaukse" avada.



"Saime selle maastikusõitu teinud kamba tehismäe otsas kätte ning leppisime kokku, et nad loobivad tõkke lund täis, aga jutuks see jäigi. Kui hiljem juhile helistasin, saadeti mind pikalt," rääkis Karus. Siit autot juhtinud Reneele ka sõnum - tulgu ja tehku lõhutu korda.



"Võib-olla paljud mõtlevad, et mis see ikka teeb, kui seal sõita, kuid mäesuusatajate ja lumelaudurite jaoks on mägi rikutud," sedastas Karus.



SK Palermo entusiastid on panustanud palju töötunde ja isiklikku raha selleks, et noored saaksid Kõrgemäel mäesuusatamist harrastada.



Näiteks Rainer Miltop maksis kinni mäetraktori töö ja Andres Tõškevits tellis sinna rajasaani. Töökorda on tehtud ka suusatajaid mäe otsa viiv mehhanism: välja on vahetatud tross, sidur, kuna vana mootor varastati suvel lihtsalt ära, on mootorgi uus.



Praeguse lumerohke talvega on Rakvere naabruses asuvad suusanõlvad noorte seas väga populaarsed ning leiavad ohtralt kasutamist, mis on mäestlaskujatele tasuta.



Rakvere vald teeb suveks detailplaneeringu, ja kui laskumisnõlv kuulub vallale, saab edasi tegutsema hakata.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles