“CADrina 2010” paneb õpilased tudengitega võistu joonestama

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolifilmide festival toimub tänavu internetis.
Koolifilmide festival toimub tänavu internetis. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Täpselt kuu aja pärast toimub esimest korda Eestis Kadrina keskkoolis projekteerimistarkvara AutoCAD kasutamise võistlus, kus rinda pistavad keskkooliõpilased ning Tallinna tehnikaülikooli ja tehnikakõrgkooli tudengid.


Ürituse eesmärk on tutvustada Kadrina keskkoolis alates 2005. aastast pakutavat valikainet ärijuhtimise ja tehnoloogia alused, mis on kolme gümnaasiumiaasta vältel õpetatav terviklik programm.


Kõige mahukam, mida selle valikaine raames õpetatakse, ongi insenergraafika programm AutoCAD.

Saadud teadmisi on noortel võimalik võistlussituatsioonis võrrelda Eesti parimate tehnilist kõrgharidust pakkuvate kõrgkoolide üliõpilaste omandatuga.

Kolmeliikmelised meeskonnad panevad välja Kadrina keskkool, Tallinna tehnikaülikool ning Tallinna tehnikakõrgkool. Võisteldakse neljas etapis ning kõigi kolme võistkonna töö on jälgitav suurtelt ekraanidelt.

Toimiv kolmnurk

Tallinna tehnikaülikool (TTÜ) on ka Kadrina keskkooli partnerkool, millega sõlmiti koostööleping 30. juunil 2008. aastal. TTÜ partnerkool on maakonnas veel ainult Rakvere güm­naasium.

"Süsteemset koostööprogrammi nagu meil, mujal ei ole. Eestiski on see suhteliselt ainulaadne," rääkis kooli direktor Arvo Pani. Ka ülikoolinoored, kes jõudnud juba doktoritasemele, käivad koolis igal aastal reaalainete nädalal rääkimas oma õpingutest ja miks nad on seda eriala õppima läinud.

Pani sõnul toimib kolmnurk kool, kõrgkool ja ettevõte Aru Grupp AS hästi ja Lääne-Virumaal pole ühelgi teisel koolil midagi sellist vastu panna.

"CADrina 2010" idee on tegijate peades küpsenud juba mitu aastat. Valikaine projektijuht Kristi Toompea rääkis, et üritust korraldades peeti silmas eelkõige küll reaalaine- ja tehnikahuvilisi noori, kuid oodatud on kõik. "Huvi võib ka sellel üritusel tekkida," lisas ta.

Üritusele on õpilased oodatud koos oma vanematega, kes saavad tutvuda valikaine ja kooliga. Samas tutvustavad edasiõppimisvõimalusi ka TTÜ ja TTK - nii on võimalus infot saada nii gümnasistidel kui põhikooliastme õpilastel.

"Tulevik on igal juhul insener-tehniliste erialade päralt, see lihtsalt on nii," rõhutas Pani. Kuid noored ja vanemad veel sellele paraku alati ei mõtle.

Pani hinnangul on valikaine esimesed viljad juba näha. Lõpetanud on valikkursuse kokku 14 noort. "Seitse õpib insener-tehnilisel alal tehnikaülikoolis, üks tehnikakõrgkoolis," rõõmustas ta.

Praktiline väljund

AutoCAD-i õpetavad Aru Grupi tehnoloog-projektijuht Holger Bremen ja peatehnoloog Romet Rindberg.

Heino Möldre Tallinna tehnikaülikoolist käib samuti õpilastele sissejuhatavat kursust andmas.

Peale selle õpetatakse kolme aasta jooksul näiteks tehnilist joonestamist ja tugevusõpetust, logistikat, turundust, müügitöö ja juhtimise aluseid.

Lisaks loogika, ehitusliku projekteerimise ja erialase inglise keele ained.

Õpetaja rollis on ettevõtetes juhtivatel kohtadel töötavad Kadrina keskkooli vilistlased ja Kadrinaga seotud inimesed. Koolivaheaegadel toimuvad tehnoloogilised praktikumid Aru Grupp ASis ja Heti Pere OÜs, samuti külastatakse mitmeid Eesti edukaid ettevõtteid.

Enne XII klassi käivad noored ka kahenädalasel praktikal välismaal.

Lisaks hakkab kevadel kooli vilistlane Leino Vint ASist Laser Diagnostic Instruments õpetama ka mehhatroonikat ja robootikat.

Esialgu on see mõeldud ainult valikaine õpilastele, aga kui huvilisi rohkem, võib Pani sõnul rühma suurendada.

5. märtsi ürituse meelelahutusliku poole tõmbenumbriteks on Eesti superstaar Ott Lepland ning ansambel Traffic. Kogu ettevõtmist veab saatejuht Hannes Hermaküla.

Loosiauhinnaks välja loositav sülearvuti ITshopilt annab ühele õnnelikule võimaluse juba kas või järgmisel päeval ise AutoCAD-programmi õpilasversiooni proovida.

Ürituse korraldamisele on õla alla pannud kooli vilistlaskond ja sellega plaanitakse alus panna ka uuele tavale, et järgmistelgi aastatel sarnaseid teemapäevi korraldada.

 
• 5. märtsil toimuva ürituse pat­roon on Marko Pomerants.
• Mõtteid insenerialade vajalikkusest ja arenguvõimalustest jagavad Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum, Kadrina vallavolikogu esimees Jaanus Reisner ja vallavanem Aivar Lankei.
• Tallinna tehnikaülikooli üliõpilased demonstreerivad ka endavalmistatud roboteid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles