Euroopa päev või vabastamise päev

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teises maailmasõjas nõukogude poolel sõdinud veteranid tunnevad muret jätkuvate vandalismiaktide pärast.

Rakveres Kastani tänava matmispaiga ausambalt on kadunud kaunistusplaat, linnakalmistul on ümber lükatud kümmekond nimeplaati just nendel haudadel, kuhu on maetud punasõdurid.

Kastani tänava ausammas vajaks ka muud iluremonti. Remonditööd ja lillede istutamisega seotud kulud on nõus tasuma Venemaa saatkonna Narva osakond. Tööde korraldajaks aga peaks olema Rakvere linnavalitsus.

Sellest ja ka muust, mis seotud veteranide tegevusega Lääne-Virumaal oli juttu märgukirjas, mille esmaspäeval andis üle Rakvere linnapeale Andres Jaadlale veteranide esindaja maakonnas Georgi Kostjuk.

Punaveteranidele teeb muret ka Võsul lõhutud ausammas, hooldamata on Aaspere pargis asuv ausammas.

Eelmisel aastal toetas Venemaa saatkond üheteistkümne Lääne-Virumaal elava punaveterani puhkust Toila ja Narva-Jõesuu sanatooriumis. 15 veterani sai rahalist toetust.

Ka sellel aastal eraldas Moskva linnapea Juri Luzhkov lihavõttepühadeks kolmele Lääne-Virumaa sõjaveteranile 100 USA dollari suuruse toetuse. Saatkonnapoolse rahalise toetuse sai seitse veterani.

Praegu tegeleb veteranide nõukogu esimees Georgi Kostjuk uute nimekirjade koostamisega. 2005. aastal tähistatakse natsliku Saksamaa üle saavutatud võidu 60. aastapäeva. Sellega seoses on ligi 160 Lääne-Virumaal elaval punaveteranil õigus saada Venemaa valitsuse mälestusmedal ja nn president Putini rahaline toetus.

Suurem osa vajalikest nimekirjadest on koostatud. Kui keegi maakonna punaveteranidest on eksikombel nimekirjadest välja jäänud, siis võiks endast märku anda telefonidel 324 2447 või 523 7174. 15. mail peavad maakonna nimekirjad lõplikult koos olema, et neid saaks edastada Venemaa saatkonnale.

8. mail peaks eesti Euroopa Liidu liikmena esmakordselt ametlikult tähistama Euroopa fashismist vabastamise päeva. Meie kalendrites sellist märget veel ei ole. See-eest on kalendris 9. mai lahtris märgitud Euroopa päev - seda päeva loetakse Euroopa ühinemisprotsessi alguspäevaks. Venemaal on aga 9. mai endiselt suurpüha - võidupäev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles