Kinnisvaraturg näitab elavnemise märke

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvaraturul hinnad enam oluliselt ei lange.
Kinnisvaraturul hinnad enam oluliselt ei lange. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Pärast pikka aega kestnud madalseisu on Lääne-Virumaa kinnisvaraturul märgata investeeringute kasvu kinnisvarasse.


Virumaa Invest OÜ juhatuse liikme Olev Rohumäe hinnangul näitab kinnisvaraturg selgeid elavnemise märke. "Kinnisvaraportaalides on aktiivsemalt käidud, infot edasi saadetud ja välja prinditud, üha enam on hakanud nendes ilmuma ostukuulutusi," põhjendas Rohumäe.


Ta lisas, et müüdava kinnisvara kohta küsitakse lisainformatsiooni ja soovitakse huvipakkuvat objekti ka näha.

"Ostjad on mõistnud, et hinnad enam oluliselt ei lange ja aeg on kinnisvarasse investeerida," ütles Rohumäe. Tuntakse huvi nii maa, metsa kui tootva kinnisvara (üürikorter, ärihoone jms) vastu.

"Kuid valdavalt ollakse nõus investeerima väiksemaid, kuni kahe miljoni krooni suuruseid summasid," lausus ta.

Üldine aktiivsus


Rohumäe kommenteeris, et üldine majanduse seis mõjutab kinnisvaraturgu, kuid mõjutusi tekitavad selles sektoris ka mitmesugused hirmud.

"Seoses euro tulekuga on tekkinud hirmud, kas euro tuleb, mis kursiga vahetatakse raha, kas kõik sularaha vahetatakse ... Arvestades seda, et eelmise aasta lõpus oli Eesti Panga andmetel Eestis eraisikutel hoiuseid 60,9 miljardi väärtuses, millest 42,7 miljardit Eesti kroonides, siis osal rahval on raha, mida investeerida," rääkis Rohumäe.
Tema sõnul ei ole Lääne-Virumaal seni näha olnud, et pankrotihaldurid ja kohtutäituridki oleks pakkunud palju kinnisvara müüki.

"Pigem võivad kliendid, kes maju ei müünud, kevadel nende müügihinda tõsta," arvas Rohumäe.

Äripindadest on kaubandus- ja büroopindadele praegu Lääne-Virumaal ülepakkumine. "Kuid juba tuntakse tõsisemat huvi heas asukohas lao- ja tootmispindade vastu," märkis ta.

Samuti on pangad teinud möödunud perioodist järeldusi ja arvestusi.
"Taas antakse laenu ja plaanitakse ka kampaaniaid," teadis Rohumäe. Tema arvates on kindel kinnisvaraturu elavnemise tunnus seegi, et juurde on tekkimas laenukontoreid ja muid investeerimisfirmasid.


Uus Maa Kinnisvarabüroo OÜ hindamisgrupi juhataja Tõnu Kuhi tõi näiteks, et kui alates 2007. aastast oli Lääne-Virumaa kinnisvaraturul läbivaks langustrend, siis 2009. aasta IV kvartalis võis täheldada tehingute arvu suurenemist ja hinnalanguse peatumist.

"Kuigi tehingute arv 2010. aasta jaanuaris oli 2009. aasta detsembrikuu tehingute arvuga võrreldes väiksem, on see viimase paari aasta jooksul kinnisvaraturul toimunule iseloomulik. Aasta lõpp on aasta algusest ikka aktiivsem," selgitas Kuhi.

Hinnalangus peatub

Tema arvates on hinnad kinnisvaraturul järk-järgult kohandumas. See tähendab, et pakkumishinnad lähenevad tehingu hinnatasemele.

"Lähiperioodil on tõenäoline jõuda müügitehinguni neil kinnisvaraomanikel, kelle objektide pakkumishinnad vastavad reaalsetele tehinguhindadele," sõnas ta.
Tõnu Kuhi lisas, et kuigi viimasel ajal on korterite pakkumiste arv püsinud stabiilsena, ületab pakkumine endiselt tunduvalt nõudlust ning ligikaudu kolmveerandil pakutavast on hinnatase reaalsest oluliselt kõrgem.

Nende objektidega ei ole tõenäoline lähiajal müügitehinguni jõuda.

"Kuid tehingute arv on kasvanud, hinnalangus pidurdunud, pakkumiste arv stabiliseerunud ning korrigeeritakse pakkumishindasid. Seega kinnisvaraturul on elavnemise märke ja kinnisvaraturg on suuremast madalseisust üle saamas," selgitas Tõnu Kuhi üldiseid arenguid kinnisvaraturul.

Tõnu Kuhi prognoosis, et tänavu ei ole suure pakkumise ning vähese ostujõu tõttu ette näha hindade tõusu, pigem hindade püsimist samal hinnatasemel või osa kinnisvara puhul - mitteatraktiivse asukohaga, suuremat remonti vajav vms - veel mõningast hindade langust.

"Lähiaastatel tõusevad kinnisvara hinnad mitu korda aeglasemalt, kui tõusid buumiajal," arvas Kuhi.

Välisinvestorite huvi


ASi Pindi Kinnisvara hindaja Elina Auendorf ütles, et juba mitu kuud näitab kinnisvaraturg elavnemise märke. "Tehingute arv ei ole veel märkimisväärselt suurenenud, kuid näitab pidevat kasvu," väitis Aurendorf.

Samuti võib täheldada maksejõulise elanikkonna üha suurenevat huvi müügis olevate objektide vastu.

"Märkimist väärib ka asjaolu, et taas on suvitusrajoonide vastu hakanud huvi tundma välismaalased. See omakorda sisendab julgust kohalikele, et turukogemustega välismaalased peavad Eestit taas turvaliseks kohaks, kus kinnisvarasse investeerida," kommenteeris Auen­dorf.

Ta märkis, et sissetuleku säilitanud inimestele on kinnisvara muutunud oluliselt kättesaadavamaks ning 2010. aastal ootab AS Pindi Kinnisvara tehingute arvu kasvu nii Rakvere linnas kui Lääne-Virumaal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles