Vilde kirjandusauhind läheb Viiu Härmile

Aarne Mäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänavune Vilde nimeline kirjandusauhind läheb Viiu Härmile teose “Õhuaken” eest, nõnda otsustas eile, Vilde sünniaastapäeval, Vinni vallakeskusesse kogunenud kirjanduspreemia 17-liikmeline zhürii.

Zhürii liikme Margit Diitsu sõnul konkureeris Härmiga tugevalt Lembit Uustulnd oma raamatuga “Reis võlgu”, kuid hääletamisel langes liisk 11-häälega Viiu Härmi kasuks.

“”Õhuakent” iseloomustati kui teost, mis raputas läbi,” ütles Diits. Elust, surmast ja ka armastusest rääkiv haiglalugu paneb lugeja elu üle sügavamalt järele mõtlema, selle raamatu puhul kiideti keelekasutust ja ilmekaid kirjeldusi, mis tõid lugedes esile nii lõhnad kui ka värvid.

Vilde-preemia puhul arvestatakse ka raamatukogude vastukaja. “Õhuaken” on teos, mille järele valitsevast nõudlusest annavad tunnistust lugemisjärjekorrad.

Pärast preemia määramist anti kirjanikule sellest telefonitsi kohe ka teada. Auhind antakse üle emakeelepäeval, 14. märtsil, mil Viiu Härm lubas tulla kohtuma ka Vinni-Pajusti gümnaasiumi õpilastega.

Kokku oli tänavuse auhinna jagamisel sõelal kuus kirjandusteost, nende seas ka teine Härmi lugu “Keegi teeline”.

Eduard Vilde nimeline kirjandusauhind asutati Pajustis E. Vilde nim. kolhoosi kirjandusklubi initsiatiivil 1965. aastal, kui tähistati kirjaniku 100. sünniaastapäeva. Auhinna väljaandmist jätkas Vinni Valla Kultuurikapital ning alates 1999. aastast Vinni vallavalitsus.

Kirjandusauhind määratakse aasta parimale Eduard Vilde traditsioone järgivale kirjanduslikule teosele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles