Tapa kogudus loovutab oma kirikhärra Paide usklikele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel kevadel paneb Algur Kaerma veel koos abikaasa Maili ja tütar Katriga seemned mulda Tapa kodu aias.
Sel kevadel paneb Algur Kaerma veel koos abikaasa Maili ja tütar Katriga seemned mulda Tapa kodu aias. Foto: Tairo Lutter

16 aastat Tapa Jakobi kogudust juhatanud kirikuõpetaja ja kauane Tapa linnavolikogu esimees Algur Kaerma siirdub Paidesse Püha Risti koguduse õpetajaks. Kaerma sõnul on Tapal oleku aeg täis saanud ja vajadus edasi liikuda.

“On üks vanasõna: varas ja preester peavad õigel ajal lahkuma,” ütles 16 aastat Tapa kogudust teeninud Algur Kaerma, “Õigel ajal tuleb liikuda. Minu jaoks on siin ring täis saanud.”

Kaerma lausus, et kui ta perega 1989. aastal Tapale kolis, oli perestroika lõpp, rahva poliitilise väljaastumise ajajärk. “Pastoraat oli räämas, juhatus laiali jooksnud ja koguduse töö langes pere õlule. Pühapäevakool oli meie elu– ja magamistoas,” meenutas ta.

Suuremate eesmärkidena, mis Tapa kirikus tema eestvedamisel ellu viidi, nimetas Algur Kaerma kiriku projekti järgi lõpule ehitamist - kiriku tornikiivrit, muna ja risti, uut katust ja stabiilse kütte sisseseadmist.

Nüüd, kui olukord on tunduvalt paranenud, ei näe Kaerma võimalust midagi põhjalikult muuta. Paides tahab Kaerma alustada uute inimeste ja mõtetega, suurt tuge loodab leida koguduse juhatuselt, kes pakkus välja mõtteid, mis ühtisid tema omadega.

“Tahaks pühenduda ka vaimumaailmale ja hingeasjadele. Koguduse õpetaja peab tegelema raha hankimisega, arendama majandus- ja välissuhteid. Asju saab teha siis, kui on raha - sellega on toime tuldud, aga see kulutab sisemist vaimulikku aparaati,” nentis Kaerma, “On tunne, et üks etapp on läbi käidud, vahest tuleb mõni noorem inimene minu asemele ja ehk saab tema keskenduda sisulisele vaimsele tööle.”

Tapa jääb hingekarjaseta

Järva praostil Teet Hanschmidtil on Algur Kaerma suhtes suured ootused. “Loodan temalt parimat. Paide kogudus on poole väiksem kui Tapal, loodan, et ta töötab koguduse üles,” rääkis Hanschmidt, kes praegu praostina Paide Püha Risti kogudust teenib. Paide kogudus on olnud õpetajata pärast seda, kui viimane kirikuõpetaja otsustas poliitika kasuks ja temast sai vallavanem.

“Kui ma kuulsin Kaerma soovist lahkuda Tapa kogudusest, siis selleks, et mitte kaotada nii tublit meest, pakkusin talle Paide kogudust. Tapa jääb küll praegu kirikuõpetajata, aga see on ikka parem kui et nii Tapa kui ka Paide oleksid õpetajast ilma,” rääkis Hanschmidt.

Järva praosti sõnul jäävad Tapa kogudust teenima abilisena Ahti Uudam ja Tapa väljaõppekeskuse kaplan Silvester Jürjo.

Paar korda kuus on Algur Kaerma seni teeninud ka Tamsalu Lunastaja kirikut, Kaerma sõnul oleks loogiline, kui seda tööd jätkab 11 km kaugusel oleva Väike-Maarja kiriku õpetaja Ahto Mäe.

“Ma ei taha tormata ega jätta mahajääjatele tunnet, et vaadake ise, kuidas hakkama saate,” ütles Kaerma. Kolimist ei plaani Kaerma pere kindlasti mitte enne kooliaasta lõppu. “Lastel ei ole midagi kooli vahetamise vastu, mõnel neist on sõprusklassid Paide ühisgümnaasiumis ja sõbrad juba ees,” rääkis Algur Kaerma.

Kaermate peres on kasvamas seitse last, neist vanim, 20-aastane poeg õpib sisekaitseakadeemias, noorim on nelja-aastane.

Mõtleb poliitikast lahkuda

Algur Kaerma kolimisega Järvamaale ja saamisega Paide kodanikuks lõpeb ka töö Tapa linnavolikogu esimehena, sest seadus nõuab seda.

Kümme aastat linnavolikogu juhtinud isamaaliitlane Algur Kaerma on mõelnud poliitikast sootuks tagasi tõmbuda. Ta loodab end veel 1. septembrini kahe koha vahel jagada. “Kõigepealt tuleb koalitsioonipartneritega nõu pidada, siis tuleb otsus, lähtudes koormusest,” selgitas ta. “Pole mõeldav, et käin vaid volikogu istungitel ja saan selle eest tasu.”

Ettepaneku konsistooriumile ehk kirikuvalitsusele määrata diakonõpetaja Algur Kaerma Paidesse tegi lähtuvalt Kaerma enda soovist Järva praost Teet Hanschmidt. Homsest on Kaerma määratud teenima Tapa ja Tamsalu asemel Paide Püha Risti kogudust. Läbirääkimised ja kogu määramine on kestnud ligi aasta.

Paide Püha Risti kogudusel on peaaegu 300 liiget, aktiivseid tegevliikmeid poole vähem. Tapa kogudus on Paide omast poole suurem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles