Tapa valla otsus pahandab saunapidajat

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tapa vald erasauna enam ei doteeri - nii tõusis leilisõpradele ka saunapileti hind.
Tapa vald erasauna enam ei doteeri - nii tõusis leilisõpradele ka saunapileti hind. Foto: Meelis Meilbaum

Tapa vallavolikogu otsustas sellest aastast lõpetada Tapa erasauna doteerimise. Seetõttu tõusid piletihinnad pensionäride jaoks kolmandiku võrra.


Seitsmekümnendate keskel ehitati Tapale uus saun. See suurehitis täidab oma funktsiooni praegugi. Viimased paarkümmend aastat on Kalmistu tänaval asuvat avalikku sauna pidanud Dmitri Oger.


Tapa vallavalitsus doteeris sauna mullu 110 000 krooniga, mis võimaldas pensionäridelt saunakülastuse eest küsida 40 krooni. Ogeri sõnul sai ta eelmise aasta detsembri lõpus vallavalitsuselt kirja, milles talle teatati, et vald sauna sellest aastast enam ei doteeri.

Toetuse lõppemise tõttu oli mees sunnitud saunapileti hinda tõstma. Nüüd maksab tavapilet 75 krooni ja pensionärid saavad saunas käia 60 krooni eest.

Vallavalitsus on Tapa elanikel soovitanud kasutada eelmisel aastal valminud MTÜ Jee­riko sauna. See ehitati Norra fondi raha eest ning oli esialgu mõeldud töötute ning teiste sotsiaalabi vajavate inimeste jaoks. Eesmärk oli, et vähese sissetulekuga või hoopis ilma selleta inimestel oleks võimalik ennast korralikult pesta.

Uus, kuid väike

Jeeriko saun ei ole suur - selle leiliruumi mahub korraga neli inimest. Saunas on ka kaks dušši ja kaminaga eesruum. MTÜ Jeeriko juhatuse liikme Angela Oldi sõnul on saun kõigi teiste vallaelanike jaoks, kes ei ole nende kliendid, avatud kolmapäeviti. Saunapileti hind on 40 krooni ehk saunas saab käia sama summa eest, mille eest said pensionärid varem käia avalikus saunas.

Et saun ei ole suur, kestab üks saunakord 40 minutit, pärast seda desinfitseerib koristaja ruumi. Angela Olt ütles, et praegu on külastajaid vähe ja tema arvates ei ole inimesed uue saunaga lihtsalt veel harjunud. "Ausalt öeldes tahan väga, et inimesed seal käima hakkaksid," kinnitas ta.

Saun kui sotsiaalkeskus

Dmitri Oger on nördinud, sest tema hinnangul käituti nii tema kui tema klientidega ebaõiglaselt. Saunaliste arv on vähenenud, kui varem käis laupäeviti saunas sadakond inimest, siis nüüd on neid poole võrra vähem.

"Sinna (Jeeriko sauna - toim.) nad ei taha minna, ütlevad, et enne pesen kodus kausis," vahendas ta oma klientide reaktsiooni.

Kuna enamik saunalistest on vanemad inimesed, siis Ogeri arvates on saunal täita ka väga tähtis sotsiaalne missioon. "Inimesed tulevad varakult kohale, vestlevad omavahel, arutavad maailma asjade üle ja osa istub siin kuni sauna sulgemiseni," põhjendas ta oma väidet.

Saunas on naistele ja meestele eraldi avarad riietus-, pesemis- ja leiliruumid. Korraga mahutavad pesemisruumid lahedalt külastajaid paarikümne ümber. Tähtis on Ogeri arvates ka see, et siin saab vihelda ning osa saunalisi ei kujuta saunaskäiku ilma selleta ettegi. Kogu saun on küll veidi kulunud välimusega, kuid täiesti korras.

Dmitri Oger on praegu nõutu ega tea, kuidas edasi toimida. "Ma ei tea, kuidas välja tulla, sest lähen juba kahjumisse," ütles ta. Saunalised korjasid ja esitasid vallavalitsusele doteerimise jätkamiseks ka allkirju, mida vallavanem Alari Kirdi sõnul oli täpselt 98.

Vallavanem sõnas, et sellist ühe elanikerühma lausdoteerimist, nagu senini on olnud, ei jätkata kohe kindlasti, kuid välistatud ei ole üksikute inimeste põhjendatud abistamine. Jeeriko sauna vähese külastatavuse kohta aga lausus Alari Kirt: "Kedagi ei saa sundida sinna minema, kuid me oleme andnud inimestele valikuvõimaluse."

Saunad
• Kalmistu tänava saun avatud laupäeval 13-17.
• MTÜ Jeeriko saun avatud kolmapäeval 11-17.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles