Juhtkiri: Hüva leili, saunalised!

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saunaviht.
Saunaviht. Foto: Lauri Kulpsoo.

Kui omal ajal Eestis talusid rajati, siis ehitati kõigepealt saun. See, mis rolli saun täidab, on aja jooksul muutunud. Kui vanasti oli saun lihtsalt hädavajalik pesemiskoht, siis tänaseks, kui paljudes kodudes on dušinurgad, on saun, kui see eramusse või selle kõrvale ehitatakse, kohati luksuse märk.


Avalikud saunad, kus taskukohase hinna eest pileti võis lunastada ja igal nädalal ihu puhtaks küürida, on Eestis suuresti suletud, sest kasumid kippusid väikseks jääma ning kulud suureks paisuma.



Mõnes piirkonnas on avalik saun aga hädavajalik, sest paljudes majapidamistes tuleb vesi ämbriga kaevust tuua ning puuduvad mugavad ja tõhusad võimalused, et ihult nädala mustus maha pesta.



Siiski, ka Lääne-Virumaal tegutsevad jätkuvalt paljud avalikud alevisaunad edasi ning omavalitsused leiavad vahendeid nende doteerimiseks - kui rahvalt küsitakse mõistlikku piletihinda, siis saunaliste nappust kurta ei saa. Teisalt, ainult piletitulust äramajandamiseks ei piisa: hea, kui jätkub kütte ja vee jaoks, aga sauna remondiks ning saunamehe palgaks tuleb sageli omavalitsusel lisa anda.

Tänane Virumaa Teataja kirjutab Tapa saunast, kus vald on ihuharimist seni doteerinud, kuid tänavusest aastast seda enam ei tee. Analoogse otsuse tegi ka Rakvere linnavõim. Nii ettevõtjad kui sauna külastajad on nördinud.


Veel on saun paljude jaoks kokkusaamise koht, ja kui nooremad saavad oma saunavajadused rahuldatud kas või ujulate saunu külastades, siis avalikud saunad on olulised eakamatele, kes saunapäeval seal ka kõik maailmaasjad läbi arutavad - see muidugi ei tähenda, et noor ja keskealine hea meelega korralikku avalikku sauna ei tuleks.

Kahtlemata on saun ja saunakultuur olulised. On mõistetav, et omavalitsused peavad kokku hoidma. Kuid olukord, kus inimestel on taskukohane end vaid kodus kausis pesta, aitab kahjuks kaasa sotsiaalsele allakäigule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles