Ilves teenetemärkide saajatele: teie seisate Eesti kestmise eest

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariigi ppresident Toomas Hendrik Ilves.
Vabariigi ppresident Toomas Hendrik Ilves. Foto: Margus Ansu

President Toomas Hendrik Ilves andis täna Eesti Panga hoones üle riiklikud teenetemärgid, tunnustades ja tänades sellega inimesi, kes annavad või on andnud rohkem, kui nõuab nende igapäevane töö.


Riiklike teenetemärkide saajate seas on inimesi, kes tegutsevad teaduses, ettevõtluses, hariduses, spordis ja kultuuris, riigiametites, samuti Afganistani missioonil osalenud.



«Eesti tänab inimesi, kes on pühendunud ja sihikindlad, ootamata selle kõige eest mingit erilist vastutasu. Teie seisate Eesti kestmise ning Eesti väärtuste hoidmise eest. Teie olete need, kes oma tööga annavad meile kindlustunde. Et me saame hakkama. Ja tuleme toime,» sõnas Ilves teenetemärkide kätteandmisel.



President märkis, et vaatamata raskele ajale on meil - nii riigil kui inimestel - vaja hoolivust ja mõistmist. «Teie olete oma tööga seda kandnud,» kinnitas riigipea.



Samas, rõhutas Ilves, on meil tarvis mäletada ka neid, kes kandsid unistust Eesti Vabariigist oma südames ja tegudes ka siis, kui see oli keelatud. Seepärast avaldas riigipea heameelt, et teenetemärkide saajate seas oli täna õpilasvabadusvõitleja Jarmo Kiik, läinud sajandi viiekümnendatel ja kuuekümnendatel aastatel kaks korda okupatsioonivõimu poolt vangilaagrisse saadetud mees, kes ei murdunud ja jäi alati Eestile truuks.



Veel tänas Ilves Eesti sõpru maailmas, kes alati on olnud valmis meid toetama ja meie eesmärke mõistnud.



«Teie teod kujundavad meie ühiskonda. Muudavad Eesti paremaks. Eetilisemaks. Väärikamaks,» kinnitas president.



Ilves avaldas kahetsust, et tänasel üritusel «Eesti tänab» ei saanud osaleda Riigivapi I klassi teenetemärgi kavaler Veljo Tormis, kes viibib neil päevil Inglismaal, kus Yorki ülikoolis toimub tema autorikontsert, millega tähistatakse Eesti Vabariigi sünnipäeva.



Küll aga saatis Tormis Ilvesele kirja, millest tuleb presidendi hinnangul välja kõiki teenetemärkide saajaid ühendav mõte - «aega säästmata teha oma tööd. Teha seda südamega.»



«Ma tänan teid, teie olete aidanud Eestil saada kindlamaks ja tugevamaks. Teile kuulub Eesti tänu ja austus. Ma tänan ka kõiki teie pereliikmeid ja lähedasi, kes kindlasti on ilmutanud erakordset mõistmist ja poolehoidu, mis on muutnud võimalikuks teie pühendumise oma tööle,» lõpetas president oma tervituse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles