Suursaadik külastas Tapat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tapa VÕKi ülem kolonel Urmas Roosimägi (vasakul) tutvustas USA suursaadikule dr Aldona Wosile sõjaväeosa.
Tapa VÕKi ülem kolonel Urmas Roosimägi (vasakul) tutvustas USA suursaadikule dr Aldona Wosile sõjaväeosa. Foto: Tairo Lutter

Mõne nädala pärast kodumaale naasev Ameerika suursaadik Eestis dr Aldona Zofia Wos käis eile Tapal oma viimasel ametlikul visiidil.

“Minu lastel (Suursaadik Wosil ja tema abikaasal Louis DeJoy’l on üheteistkümneaastased kaksikud. – Toim.) on lihtsalt aeg tagasi koju minna. Välismaal kaks ja pool aastat oma riiki teenida on pikk aeg,” kõneles ta ja lisas, et reeglina vahetuvadki suursaadikud kolme aasta tagant.

“Mul on olnud raske olla lahus oma vanematest, lapsed nägid isa, kes elab Ameerikas, väga harva - nüüd on aeg perekonnaga taasühineda.”

“Valla poolt vaadatuna oleme väga õnnelikud, et proua suursaadik leidis aega Tapat külastada. See visiit andis kinnitust, et Tapal on Eesti riigikaitses oluline koht,” rääkis Tapa vallavanem Kuno Rooba.

Eelkõige tervis ja ohutus

Tapa gümnaasiumi lastega rääkides puudutas Aldona Wos mitut probleemi – HIV ja AIDS, inimkaubandus, elu väärtus.

“Kaheksakümnendate aastate alguses töötasin ühes Ameerika haiglas, kuhu tol ajal hakkasid tulema patsiendid ennenähtamatu haigusega – me ei osanud midagi teha, et nende elu päästa,” meenutas ta. “Nüüd on suurem osa tol ajal minuga koos töötanud residente surnud. Ainult seetõttu, et me ei teadnud midagi aidsist,” jätkas Aldona Wos ja ütles Tapa gümnaasiumi saali kogunud õpilastele, et praegu, kui informatsioon on kõigile kättesaadav, paneb teda muretsema asjaolu, et Eesti on HI-viirusesse nakatunute suure arvuga maailmas esimeste seas.

Suursaadiku arvates on mitu aastat arutusel olnud vene õppekeelega koolide eestikeelsele õppele üleviimise küsimus pseudoprobleem. “New Yorgis on 52 erineva õppekeelega kooli ning ma arvan, et Eesti saab hakkama kahes keeles õpetamisega küll,” ütles ta.

Jääb meelde

“Olen õnnelik, et sain Tapale tulla. Siinsed lapsed on väga toredad, olen sügavalt liigutatud sellest, kuidas mind koolis vastu võeti,” rääkis enne uut aastat Ameerikasse naasev suursaadik visiidist Tapa gümnaasiumisse.

Tapa gümnaasiumi direktor Elmu Koppelmann kõneles, et suursaadik Aldona Wos jättis väga meeldiva mulje. “Ta on hästi emotsionaalne, kuid see ei tähenda pealiskaudsust, näitlemist, tundub, et ta ongi selline – avatud ja siiras naine,” ütles Koppelmann.

Tapa VÕKi ülema kolonel Urmas Roosimägi ütlust mööda tehti suursaadikule ringkäik Tapa väljaõppekeskuse territooriumil ning talle tutvustati Afganistani minevatele demineerijatele korraldatavat väljaõpet.

“Et suursaadik on ise hariduselt arst, pakkus talle suurt huvi meie hospital,” kõneles kolonel Roosimägi.

“Proua suursaadik kiitis haigla varustust,” ütles vallavanem Kuno Rooba.

“Temale jäi väga hea mulje, et vaid kolme aastaga on püsti pandud nii ilus sõjaväeosa,” lisas Tapa VÕKi ülem.

Suursaadik Aldona Zofia Wos teatas oma ametist lahkumisest esmaspäeval. USA saatkonna teatel kavatseb president George W. Bush nimetada Ameerika ühendriikide uueks suursaadikuks Eestis ärimees Stanley Davis (Dave) Phillipsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles