Eduard Vilde kirjandusauhind kuulub Jan Kausi romaanile “Tema”

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirjanik ja Kirjanike Liidu juht Jan Kaus on tuntud kirjanduse propageerijana.
Kirjanik ja Kirjanike Liidu juht Jan Kaus on tuntud kirjanduse propageerijana. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Eduard Vilde nimelise kirjandusauhinna komisjon jõudis kahetunnise vaidluse järel konsensusele - auhinna laureaat on Jan Kaus teosega “Tema”.

Liiga palju häid raamatuid, oli kümne žüriiliikme ühishinnang arutlusel olnud üheksale raamatule pooleteise arutlustunni järel. Jan Kausi “Tema” ja Helga Nõu “Ood lastud rebasele” vaheline finaal kujunes pikaks ja kohati nõutult tasavägiseks vaagimiseks, milles pooltargumente leiti mõlemale teosele.

“Temas” tõsteti esile sõnavara ja lauseehitust, häid kujundeid ja väljendeid, teksti tihedust, mis teevad Jan Kausi teosest väärtkirjanduse.

“Kas see ei ole meie kaasaegne elu,” märkis raamatu realistlikkust kauane kirjandusõpetaja Endel Molotok. Vinni-Pajusti raamatukoguhoidja Maie Männiste arvas, et keskealiste põlvkond leiab teosest kindlasti midagi muud kui vanem või noorte põlvkond. “Ilusad looduskirjeldused ja sisekaemuslikud mõtisklused,” mainis Ilme Post.

“Omapärased kujundid on tal. See on hea raamat küll, aga selle lugemiseks peab olema aega,” sõnas Vinni-Pajusti gümnaasiumi emakeeleõpetaja Riina Reimann.

Helga Nõu “Ood lastud rebasele” nimetati kummaliseks ja omapäraseks teoseks, mis puudutab eesti ilukirjanduse jaoks uusi teemasid - Estonia vastupeegeldust inimestes, samuti ema ja tütre suhet, tõsteti esile emotsionaalset puudutavust ja psühholoogilisust.

Hindamist leidsid nii Viivi Luige igihaljas probleemikäsitlus, Valve Raudnaski inimeste kaudu haaravalt fikseeritud ajalugu, Debora Vaarandi ajapeegelduse ehedus kui ka Rein Põdra kirjanduslikkus, Enn Vetemaa jaoks arvati vaja olevat Bornhöhe-preemiat.

Vinni-Pajusti gümnasistidest auhindajate lemmiku Sass Henno “Elu algab täna” juures tõsteti esile vaba jutustamisviisi, haaravust ja pinget ning sedagi, et raamat paneb elu üle sügavamalt mõtlema.

“Suurepärane!” ütles Vilde-nimelise kirjandusauhinna laureaat Jan Kaus, keda eriti rõõmustas, et auhindamisse on kaasatud noori inimesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles