Peterburi konverentsil räägiti Virumaa mõisatest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Peterburis äsja peetud VII rahvusvahelisel konverentsil “Roerichi pärandus” osalesid Kukruse mõisa omanikuna Kohtla vallavalitsusest vallavanem Etti Kagarov ja Kiltsi mõisa esindajana Krusensterni-nimelise MTÜ juht Lembit Keerus.

Oma ettekandes tutvustas Lembit Keerus esmalt Kiltsi mõisat. Samuti oli ettekandes juttu Krusensterni-nimelise MTÜ tegemistest, turismimängust “Unustatud mõisad” ning mõisakoolide ühenduse loomisest ja tegevusest. Osa ettekandest kajastas omavalitsuse tööd mõisate säilitamisel ja tegevuse rahastamisel. Et ettekannet oli tulnud kolmandiku võrra kärpida, lubasid konverentsi korraldajad, et täies mahus ettekanded avaldatakse konverentsi kogumikus.

Lembit Keerust pani imestama, et suurem osa ettekandjatest-teadlastest ei kasutanud oma suulise ettekande täienduseks slaide ega arvutit.

Kohtla vallavanemat Etti Kagarovit innustas konverentsist osavõtt otsima Kukruse mõisa hinge. Kagarov kõneles Peterburis Kukruse mõisa saamise ja olemise loost, Robert von Tolli ürikukogust, Eduard von Tollist ja mõisa kollektsioonidest.

Hoolimata omavalitsuste rahalistest raskustest mõisakomplekside haldamisel, ei poolda Etti Kagarov mõisate müüki erakättese. Mõni aeg tagasi avaldas soovi omandada Kukruse mõisat firma, kelle hallata on ka Aaspere mõis.

Uurinud firmat ja selle tegevust mõisakultuuri arendamisel, selgus, et Aaspere mõisa omanik (tegelikult volitatud esindajad) pole oma vara vastu pikemat aega huvi tundnud.

Pingelisest konverentsitööst hoolimata jõudsid Lembit Keerus ja Etti Kagarov põgusalt tutvuda ka Venemaa põhjapealinnaga. “Pole Peterburis 30 aastat käinud, muutused on vapustavad,” tunnistas Keerus.

Konverentsi korraldas Roerichi rahvusvaheline keskus ja selle juures tegutsev Roerichite keskmuuseum. Konverentsi peateemana arutati muuseumide suhteid kogujatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles