Saksamaal tuleb oksjonile Carl Timoleon von Neffi maal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carl Timoleon von Neff "Allegooriline figuur".
Carl Timoleon von Neff "Allegooriline figuur". Foto: Internet

Saksamaal tuleb reedel oksjonile baltisaksa kunstniku, kunagise Muuga ja Piira mõisate omaniku Carl Timoleon von Neffi maal, mis võib olla pärit Kadrioru lossi kogust.


Kunstiajaloolase Jüri Kuuskemaa sõnul kujutab signeeritud ja dateeritud maal noore naise poolfiguuri paljastatud parema õlaga.

"Tegemist on kõrgklassi salongikunsti kuuluva pildiga, mis pakub huvi eeskätt seetõttu, et saksa oksjonimaja teatel pärineb maal Kadrioru lossist," lausus Kuuskemaa BNS-ile, lisades, et millele see väide tugineb, pole oksjoniteate põhjal selge.

Kuuskemaa andis info edasi Kadrioru kunstimuuseumile.

Kui maal pärineb tõepoolest Kadrioru lossi kunstikogust, siis pole teada, kuidas see Saksamaale sattus ning kas selle võisid kaasa viia taganevad Saksa väed 1944. aastal või sattus see erakätesse juba varem.

Carl Timoleon von Neff sündis 1804. aastal Lüganuse kihelkonnas Püssi mõisas kodukooliõpetaja vallaslapsena ning suri 1876. aastal Peterburis. Andeka ja produktiivse kunstnikuna sai ta akadeemikuks ning saavutas aadliseisuse ja salanõuniku auastme.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles