Uljaste järvel tuleb talvine ahvenapüügivõistlus

Allan Jaakus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allan Jaakus leiab, et talvine ahvenapüük järvejääl on põnev ja tekitab sportlikku hasarti.
Allan Jaakus leiab, et talvine ahvenapüük järvejääl on põnev ja tekitab sportlikku hasarti. Foto: Erakogu

Rakvere spordikeskuse ja Sonda vallavalitsuse toetusel peetakse 13. jaanuaril Uljaste järvejääl ahvenate püügivõistlus “Uljaste triibu 2008”.

Kui mujal maailmas samal laiuskraadil on talikalastus vägagi levinud, siis meie maakonna rahvas elab ega oska arvatagi, kui huvitav on kalapüük. Miks mitte teha selle põneva meelelahutusega algust just nüüd ning tulla eeloleval pühapäeval kalapüügivõistlusele “Uljaste triibu 2008”.

Ah, et miks just triibu? Aga seepärast, et on olemas niisugune omapärane kala nagu ahven, kellel jooksevad üle selja triibud.

Ahven on maitsev ja ka tark. Tema õnge otsa meelitamine nõuab kalamehelt tugevat närvi, kannatlikkust ja kindlasti kavalust.

Kalastamine on põnev

Kalapüük aga on kahtlemata üks huvitavamaid ja meeliköitvamaid tegevusi, see on nagu sport - tekitab adrenaliini ning rahulolu saavutatu üle. Kui siia lisada veel pingelangus, ilus loodus, värske õhk ja liikumine, siis saamegi kokku ühe tervislike eluviisidega ettevõtmise.

Vahel paneb mind imestama ahvena kavalus kasutada inimest oma toidu otsingutel.

Tihti luusivad ujumiskohtade vahetus läheduses tuhanded ahvenad, kuid ujujatele jäävad nad märkamatuks, küll aga imestab samas sillal püüdev kalamees oma saagi rohkuse üle.

Minult väike nõuanne ahvena püüdjatele: liigutage vahetpidamata sööta ja katsuge see kala nina eest ära tõmmata. Ahven on uskumatult kiire ja täpse haaramisega ning jõuab söödale tahtmise korral väga kiiresti järele.

Nüüd on võimalus kalapüüdmise põnevust oma silmaga näha ja ise proovida Rakvere spordikeskuse ning Sonda vallavalitsuse toetusel 13. jaanuaril kell 10 Uljaste järvejääl ahvenate püügivõistlusel “Uljaste triibu 2008”.

Registreerimine algab tund enne võistlust Rakvere-poolses ujumiskohas, võistlus kestab neli tundi.

Püütakse ainult ahvenaid

Osavõtutasu ei ole, sest autokütus on niigi kallis. Kala püütakse kindlas sektoris, mis on piisavalt suur, et võistlejatel oleks ruumi. Püüda võib ühe õngega korraga ja kalad pannakse igale võistlejale märgistatud kotti. Arvesse lähevad ainult ahvenad, ehk rahvakeeli triibud.

Võidab see, kes saab nelja tunni jooksul rohkem ahvenaid, eriauhind on suurima ahvena õngitsejale. Infot saab loo autorilt Allan Jaakuselt telefonidel 5072182 ja 3278203.

Sonda vallavalitsus on välja pannud peaauhinnaks uue televiisori, arvutitehnikat ning Rakvere spordikeskuselt veel palju teisigi põnevaid auhindu.

Praeguste külmadega on tekkinud üsna korralik jääkate ning seda väike sula enam ei lõhu.

Talipüügivõistlustel on enamasti varustuses talipüügiõng, vajadusel rulliga, ja jõhv või nöör, mille otsas on kirptirk. Viimane koosneb tinasulamitest ja konksust ning söödastatakse enamasti sääsevastsega, samas ei ole soovitav lisada kirptirgule mittelooduslikke osi, v.a tinaosa ise, kuid ka selle mõõdud ei tohiks ületada 15 mm, millele lisandub üks konks.

Et vahel võtab ahven taliõngest meelsamini sikutit, siis “Uljaste triibul” on mõlemad variandid lubatud, küll aga ei tohi võistlusel püüda elussöödaga.

Uljaste järv on üsna läbipaistva veega ja sügav. Kunagi oli see väga kalarikas, kuid paarkümmend aastat tagasi pääses arvatavasti kas lõhkamistööde või raudtee vibratsiooni tagajärjel tohutu hulk maagaasi põhjamudast välja ja hukutas suurema osa kalastikust.

Et ahven suudab elada üsna happelises keskkonnas, oli ta peaaegu ainukene kalaliik, kes selle katastroofi üle elas. Viimasel ajal on ahven järves suureks paisunud, üllatuslikult istub suurem osa neist 3-4 meetri sügavusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles