Tapalased muretsevad jaamahoone pärast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tapa linna üks sümboleid - eakas vaksalihoone - on halvas olukorras ja vajaks otsustavaid samme.
Tapa linna üks sümboleid - eakas vaksalihoone - on halvas olukorras ja vajaks otsustavaid samme. Foto: Teet Suur

Tapa Kodanikealgatuse Rühm ja MTÜ Klubi Intellektuaalia andsid Lääne-Viru maavanemale Urmas Tammele rahvakoosoleku pöördumise, protokolli ja ettepanekud Tapa jaamahoonete kompleksi tuleviku kohta.

Maavanem plaanib oktoobris kokku kutsuda nõupidamise Tapa raudteesõlme arenguküsimustes.

Tapa Kodanikealgatuse Rühma esindajad Lilli Strõnadko, Tõnis Teppand ja Samuel Golomb andsid läinud nädalal Lääne-Viru maavanemale Urmas Tammele üle Tapal toimunud rahvakoosoleku pöördumise ja protokolli.

Maavanemale anti üle ka kokkuvõte ettepanekutest Tapa jaamahoone kompleksi edasiseks kasutamiseks.

Neid on viimaste aastate jooksul kodanikualgatuse korras hulganisti esitatud Eesti Raudtee juhtkonnale ja Tapa vallavalitsusele.

“Oleme jätkuvalt kindlal seisukohal, et Tapa linna sümbol – jaamahoone - peab taas saama linna visiitkaardiks. Meie jaoks on nüüd tähtis teada, millised on maavalitsuse edasised tegevused,” ütles Tapa vallavolikogu liige Lilli Strõnadko.

Kodanikealgatuse rühma liige projekteerija Tõnis Teppand tutvustas maavanemale slaidikava, mis kajastab Tapa jaamahoone hetkeseisu.

Mitmel fotol on jäädvustatud ohtlikud ülekäigud, lagunenud perroon või ebaeesteetiline nõukogudeaegne depoo juurdeehitus. Fotodel on ka aatelise väärtusega mälestustahvel, mis tähistab Vabadussõjas tähtsat osa mänginud Eesti soomusrongi võitlejate sangarlikku sõjateed.

“On hulk seaduslikke akte, määrusi ja ettekirjutisi, mida jaamahoone omanik Eesti Raudtee jämedalt eirab. Meie pöördumises on selgelt öeldud – nõuame raudtee ohutuse vastavusse viimist kehtivate normide, määruste ja seadustega. Oleme arvamusel, et Tapal on tehniliselt võimalik korraldada rongide liiklus ainult ühelt poolt jaamahoonet. See võimaldaks avada vaba pääsu jaamahoone juurde ja lahendada omandiküsimused,” rääkis Tõnis Teppand.

Lääne-Viru maavanema Urmas Tamme arvates on Tapa jaamahoone häbiplekk kogu maakonnale.

“Häbi on selle pärast, et aateline mälestustahvel on sellise hoone seinal. Vabadussõja sündmuste jäädvustamine ja Tapa jaamahoone kasutamine selles tähtsas töös on väga olulised,” ütles Tamm.

“On vaja liikuda samm-sammult jaamahoonete kompleksi päästmisel ja renoveerimisel,” kinnitas maavanem ja lubas oktoobrikuu esimesel poolel kutsuda kokku nõupidamise.

Tapa Kodanikealgatuse Rühm moodustati augusti lõpus. Rühma kuuluvad Lilli Strõnadko, Raivo Raid, Tõnis Teppand, Sirje Välmann, Samuel Golomb, Enn Koppel, Vahur Hiiesalu ja Kadi Moon.

10. septembril korraldas kodanikealgatuse rühm rahvakoosoleku, millest võttis osa üle 80 Tapa linna ja valla elaniku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles