Tarbija: Slaavi köögis peeti pelmeenipäeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klienditeenindaja Enn Kästik on valmis pannud pelmeenidest tehtud road.
Klienditeenindaja Enn Kästik on valmis pannud pelmeenidest tehtud road. Foto: Teet Suur

Läinud pühapäeval korraldati Rakvere restoranis 12 Kuud pelmeenipäev, kus tutvustati mitmesuguseid käsitsi valmistatud pelmeene ja vareenikuid.

Pelmeenipäeva kava eest kandsid hoolt pelmeenisõber ja hea elu nautija Ostap Bender (Samuel Golomb) ja rändpillimees Valerii.

Narvast pärit balalaikasolisti Valerii Volžaninit on peale Tallinna, Helsingi, Stockholmi ja Pariisi vene restoranide külastajate kuulanud nüüd ka Rakvere pelmeenisõbrad. Valerii Volžanini unistus on esineda USA vene emigrantide restoranis Golden Gates.

Ülevaade traditsioonidest

Seal olevat menüüs kaheksast pelmeenist hõrgutis, mille hind on 2400 dollarit. Pelmeenide täidiseks on seal peale looma-, põdra- ja sealiha veel ka tõrvik-merekala. Serveerimisel pimedas restoranisaalis helendavad sellised pelmeenid siniroheliselt.

Huviga kuulasid restorani 12 Kuud külalised ülevaadet pelmeenidega seotud traditsioonidest. Hiinlased on selles vallas eriti usinad. Lapseõnnele pidid mõjuma suust võetud pelmeenid, mis tuleb ööseks voodi alla asetada. Kahe pelmeeni söömine suurendab hiinlase õnne kaks korda, neli pidid andma hea põllumajandusaasta, kaheksa pelmeeni suhupistmine tooma äriõnne.

Venemaa nooriku unenägu pelmeenide käsitsi valmistamisest on hea märk õnnelikust abielust. Euroopas tuntakse kommet peita pelmeeni sisse õnnemünt või pipratera.

Pelmeenipäeva üks osa oli uute minipelmeenide nimekonkurss, millest võtsid osa kõik laudkonnad. Hindamistoimkond vaatas üle 20 ettepanekut. Parimaks valiti noorte rakverlaste laudkonna pakutud nimi Ulõbka. Samas lausus restorani omanik Žanna Rink, et tuleviku tarvis jäid reservi veel nimed Kazatšok ja Õlle Pelmeenid. Perenaine lubas, et juba kuu aja pärast on oodata menüüsse uusi pelmeenitoite.

Meile, soomeugrilastele, on igati meele järele teade, et pelmeenid on pärit Uuralitest. Kuigi räägitakse ka pelmeenide Hiina päritolust. Kesk-Aasia köögis on pelmeenid tuntud üldnimetuse mantõ all.

Heal lapsel mitu nime

Gruusias nimetatakse neid hinkal’ideks, Jaapanis godza’ks, Itaalia ravioole võib samuti pidada pelmeenideks, kuigi mõned gurmaanid kipuvad kinnitama, et tegemist on kahe täiesti erineva söögiga. Ukrainlastele on aga südamelähedased vareenikud.

Meie hõimlased udmurdid nimetavad aga pelmeene “leiva kõrvadeks”. Venelastel on kasutusel olnud nimetus “Uurali kõrvakesed”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles