Sõber tahab viia Tarva eurosarja

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere Tarva eesotsas hoogu sattunud Andres Sõber soovib tuleval hooajal haaret laiendada.
Rakvere Tarva eesotsas hoogu sattunud Andres Sõber soovib tuleval hooajal haaret laiendada. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Vanasõnagi ütleb, et süües kasvab isu. Nii on ka Rakvere Tarva korvpallimeeskonna tänavune edutee sünnitanud peatreener Andres Sõbra peas plaani viia meeskond sügisel eurosarja.


Aastaid tagasi Kalevi peatreenerina eurokatlas keerelnud ning noore koosseisuga valusaid, ent kasulikke nähvakaid saanud Sõber teab, millise tasemega arvestada. Seepärast ei tee ta esialgu kuigi suuri sõnu. «Alguses käiks jutt ikka alagrupiturniiril mängimisest, rohkemat ei julge veel loota,» sõnas ta.



Sõbra plaan on selge: peale selle, et kohalikule publikule uudset emotsiooni pakkuda, peab eurosari saama motivaatoriks, mille abil meelitada meeskonna põhituumikut provintsiklubis jätkama.



Ei pea ju olema eriline selgeltnägija, aimamaks, et noorukest Rain Veidemanni ja ilmselt veel mõndagi meest sooviks oma rivistusse teisedki Eesti meistriliigas esiotsa kohtade eest võitlevad ning seni märgatavalt suurema rahakotiga klubid.



«Loodan tõesti, et see aitab mehi koos hoida. Veidemann, Hallik, Kriisa – kõik need mehed võiks ju järgmiselgi hooajal Tarvas jätkata,» tunnistas Sõber.



Eesti Korvpalliliidu peasekretäri Karel Loide sõnul ei tohiks Tarva europlaanidele takistusi tekkida. Isegi mitte juhul, kui kevadel peaks meeskond kodustel meistrivõistlustel medalita jääma.



Eestile pakutakse eurosarjas tavaliselt neli kohta, ent näiteks käimasoleval hooajal osales EuroChallenge’i sarjas vaid Tartu Rock. Viimastel aastatel samuti eurotandril möllanud Kalev/Cramo eelistas mängida Ühisliigas.



«Küsimus on rohkem selles, kas nad pääseksid kohe alagrupiturniirile või peavad enne osalema eelringis,» selgitas Loide. «Kui sarja registreerub üle 36 meeskonna, peab Tarvas alustama ilmselt eelringist. Kuna nad pole varem selles sarjas mänginud, on nende reiting madal.»



Eurosarjas olemine eeldab vaid kodustel meistrivõistlustel osalemisest suuremaid kulutusi. Loide sõnul pole raha olemasolu kontrollimine siiski nende rida, tagatissumma tuleb tasuda hoopis FIBA arvele. «Summa võib jääda saja ja kahesaja tuhande krooni vahele. Kui probleeme ei teki, saab klubi selle raha pärast tagasi,» märkis ta.



Sõber on oma ideest rahastajatega juba põgusalt rääkinud. Tõsisemalt arutatakse seda mais, ent lisaks treeneriametile ka klubi majandamisega tegelev Sõber oli optimistlik. Tema sõnul oleks eurosarjas olemine Rakvere klubi arengus tubli samm edasi.



«Mul on kalkulatsioonid tehtud, midagi üle mõistuse käivat ei tohiks Euroopas mängimises olla,» lausus ta.



Rahvusvahelisi mänge oleks võimalik saada ka Balti liigas kaasa lüües, ent Sõber on selle Challenge Cupil osalemise varem korduvalt mõttetuks kuulutanud.



Kuid poleks maailmaime, kui Tarvas lõpetaks Eesti meistriliigas kahe tugevama hulgas, mis peaks justkui tagama koha Balti liiga eliitdivisjonis ning tooma Rakverre ka Leedu tippklubid.



«Loodetavasti jõuame ka selliste meeskondadeni, ent praegu pole ju Balti liiga saatus veel päris selge,» sõnas Sõber.



Loide oli siiski veendunud, et Balti liiga jääb püsima. Küll aga polevat praegu selge, millistel alustel pääsevad sinna Eesti klubid, seni oli see ju vaid Kalev/Cramo ja Rocki pärusmaa.



«Eelmistel aastatel polnud ju selliseks aruteluks põhjust. Nüüd tuleks see aga tõesti enne hooaja lõppu paika panna,» nentis Loide.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles