Eurole ülemineku seadusemuudatused jõuavad riigikokku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

Valitsus kiitis neljapäeval heaks ja saatis riigikogu menetlusse euro kasutuselevõtuga seotud seadusemuudatused.


Rahandusministeeriumi euro kasutusele võtmise seaduse ja riigilõivuseaduse eelnõude eesmärk on viia Eesti õigusraamistik kooskõlla Euroopa Liidu õigusega ning luua eeldused Eesti eurole üleminekuks 2011. aasta 1. jaanuarist.

Euro kasutusele võtmise seaduse eelnõu reguleerib rahandusministeeriumi teatel Eesti krooni eurodeks vahetamist ja krooni käibelt kõrvaldamist, euro ja krooni paralleelkäivet ning sätestab Eesti kroonilt eurole üleminekuks vajalikud muudatused seadustes.

Riigilõivuseaduse eelnõus arvestatakse riigilõivude määrad eurodesse ja lõivumäärad ümardatakse reeglina isikutele soodsamas suunas. Eelnõus on toodud euro kasutuselevõtu peamised printsiibid, näiteks sularahavahetuse ja hindade ümardamise põhimõtted. Rahvusvaluuta vahetumisega seonduvad kulud katavad nii avalikus kui erasektoris isikud ise.

Euro kasutuselevõtt Eestis toimub eelnõu järgi järsu üleminekuna, alates 2011. aasta jaanuarist on Eestis ametlik maksevahend euro. Alates euro ametlikult kasutusele võtmise päevast on riigis kahenädalane krooni ja euro paralleelkäibe periood, mil kroon ja euro on sularahas võrdväärsed maksevahendid.

Eelnõu järgi vahetatakse pangakontodel olevad kroonid eurole ülemineku päeval automaatselt eurodeks keskkursi alusel ja teenustasuta. Sularaha saab vahetada kõigis sularahateenuseid osutavate krediidiasutuste kontorites eurodeks keskkursiga ja teenustasuta kuue kuu jooksul alates ülemineku päevast. Eesti Pank vahetab kroone eurodeks keskkursiga ja teenustasuta tähtajatult.

Hinnasurve vähendamiseks ümardatakse avalik-õiguslike tasude kroonisummad eurodesse reeglina maksumaksjale soodsamas suunas, erandiks on trahvimäärad, sunniraha ja keskkonnakahju hüvitamise määrad.

Valitsus kiitis heaks ka justiitsministeeriumi äriseadustiku ja teiste seaduste muudatused, mille eesmärk on äriühingute sujuv üleminek kindlaksmääratud kuupäeval eurole.

Eelnõuga viiakse sisse muudatused, kus äriseadustikus asendatakse Eesti kroonides väljendatud summad eurodega. Eelnõus olevad muudatused võimaldavad ka kasutusele võtta nimiväärtuseta aktsia ehk aktsia, mille arvestuslik nimiväärtus saadakse aktsiakapitali jagamisel aktsiate arvuga. Aktsiaselts saab nimiväärtuseta aktsiat kasutusele võtta soovi korral, kehtiva õiguse järgi pole see lubatud.

Justiitsministeeriumi teatel peaksid äriseadustiku ja teiste seaduste muudatused jõustuma tänavu 1. juulil.
See tähendab, et juba juulist oleks võimalik hakata registrisse kandma ühinguid, mille põhikirjas on kapitalinäitajad väljendatud eurodes.

Samuti on võimalik hakata tegema muudatusi nii-öelda vanades ühingutes, et eurole ülemineku järel saaks majandustegevust jätkata võimalikult sujuvalt ja probleemideta, märkis ministeerium.

Euro võeti ametliku maksevahendina kasutusele 1999. aastal ning seda kasutab 329 miljonit elanikku 16 liikmesriigis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles