Otsalt sukeldus õigusteenuste- ja inkassoärisse

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Otsalt mullu juunis Tartu maakohtus, kus langetati otsus tema ja veel kümne Lõuna ja Ida prefektuuri politseiniku kriminaalasjas. Viimastest kaks töötavad Otsalti ettevõttes AO Teenused.
Aivar Otsalt mullu juunis Tartu maakohtus, kus langetati otsus tema ja veel kümne Lõuna ja Ida prefektuuri politseiniku kriminaalasjas. Viimastest kaks töötavad Otsalti ettevõttes AO Teenused. Foto: Margus Ansu

Tartu Tasku keskuse kontoris võtsid hiljuti koha sisse Lõuna prefektuuri endised tippametnikud eesotsas Aivar Otsaltiga, mehed pakuvad seal õigusnõu trahviabist inkassoteenusteni.



«Kui Teile tundub, et Teile on liiga tehtud – vormistatud Teie meelest asja eest teist taga väärteo protokoll või on Teile määratud liiga suur karistus, siis rahunege, hingake sügavalt sisse ja võtke meiega ühendust,» seisab kunagise Lõuna ja Ida prefekti Otsalti firma AO Teenused kodulehel.

«Oma õiguste eest seismine on Teie põhiõigus. Kuidas seda täpsemalt teha – seda teame juba meie. Meie büroo töötajatel on aastatepikkune töökogemus korrakaitseorganisatsioonide ridades,» on seal kirjas.

See ei ole esimene kord, kui kunagised politseinikud sukelduvad eraärisse, küll aga on see ilmselt esimene kord, kui tandemi moodustavad sedavõrd kõrged endised politseiametnikud, keda on karistatud ka kriminaalkorras.

Huvi ja võimalused

Postimees vestles samuti eraettevõtlusse suundunud Koit Pikaro ja Indrek Sirgiga, kes mõlemad leidsid, et Otsaltil ja tema alluvatel on politseis endiselt piisavalt sidemeid ning ilmselt nii huvi kui ka võimalus hakata kasutama tohutuid andmebaase, millele peaks olema ligipääs vaid politseinikel.

AO Teenused kodulehel on töötajatena kirjas Lõuna prefektuuri liiklustalituse endine ülemkomissar Marek Tiirats, Lõuna prefektuuri kriminaalosakonna endine ülemkomissar Raivo Kiisk ning Otsalti kauaaegne usaldusisik Lõuna prefektuuris Eduard Vismann. Sellest kolmikust ei ole vaid Tiirats kriminaalkorras karistatud.

AO Teenuste omaniku ja juhi Otsalti enda nime töötajate nimekirjast ei leia ning samuti ei soovinud eksprefekt Postimehega suhelda, et selgitada oma tegevust uues firmas. Postimehe andmetel on just tema äriidee autor ja firma sisuline juht, kes koordineerib ka kogu ülejäänud seltskonna tegevust.

Vormiliselt tegutsevad Vismann ja Tiirats AO Teenuste kaubamärgi all eraldi firmaga AMF Õigusbüroo ning Kiisk ettevõttega R. K. Õigusbüroo.

Postimehel oli nädal tagasi kokku lepitud intervjuu nii Kiisa kui ka Vismanniga, aga Tasku keskuse kohvikusse saabus vaid viimane. Mees ei teinud saladust, et eraldi firmadega toimetatakse seetõttu, et rohkem kui kahe töötajaga ettevõtted ei saa alustamiseks töötukassalt ettevõtlustoetust.

Vismanni sõnul on AO Teenused ja selle kaubamärgi all tegutsevad ülejäänud kaks firmat siiski omaette tegutsevad ettevõtted ning AMF Õigusbüroo tegeleb inkassoteenuste ja liiklusnõustamisega. «Kiisa firma tegeleb inkassoteenuste ja lepinguliste suhetega,» lisas ta.

Inkassoteenuste osas viljeldakse Vismanni sõnul n-ö pehmet lähenemist ja selgelt seaduse piires. Juba on ka üks kiirlaenufirma palganud ekspolitseinikud võlgu sisse nõudma.

Endise politseiametniku sõnul ei saa praegu õigusnõu andvatest ekspolitseinikest ühelegi heita ette ebapädevust.

«Oma erialal on need inimesed tipp. See, et on mingid muud jamad olnud... No jah... See on ka hinnangu küsimus,» lausus ta. «Ega ju keegi ennast kohtus süüdi ei tunnistanud – see oli kokkuleppemenetlus, mis tähendab, et kõik olid kokkuleppega nõus.»

Politsei siseinfot Vismann enda väitel kasutada ei kavatse.

«Ei ole mõtet isegi oma sõprade käest küsida, sest ei ole mõtet neid tule alla vedada. Usun, et endises töökohas vaadatakse päris hoolega, kes kellega suhtleb ja kuidas info liigub,» lausus ta.

Inkasso ei sobi

Koit Pikaro infobüroo Ius Dicere oli läinud kümnendil kahtlustatav inimeste keelatud jälitustegevuses, aga kohtulahendini see lugu ei jõudnud, sest kriminaalasi lõpetati kuriteokoosseisu puudumise tõttu.

«Minu firma on midagi täiesti analoogset ja ka siin on minu endised kolleegid tööl. Aga erinevalt Otsaltist ja tema kambast ei ole keegi meist süüdi mõistetud,» lausus ta. «Meie esindame kannatanuid, mitte neid, kellel on politseiga probleeme ehk keda politsei on trahvinud või tahab vangi panna.»

Pikaro firma ei tegele ka inkassoteenuste osutamisega ja tema hinnangul ei sobigi endistel politseinikel selliste asjadega tegeleda.

«See on valdkond, kus on väga kerge minna üle piiri, ning Otsalti puhul olen veendunud, et seaduslikud ja mitteseaduslikud meetodid hakkavad üksteist katma,» rääkis ta.

Pikaro näeb riski selleski, et Otsalt võib hakata rakendust otsima ka ülejäänud kaheksale endisele politsei palgalisele, kes mullu süüdi mõisteti.
«Miks te arvate, et see seltskond ei olnud grupeering? Seal olid välja kujunenud liikmete ülesanded, ajaliselt kestis see enam kui aasta, raha jagamine toimus proportsionaalselt ja meetodid olid kuritegelikud,» lausus ta.

2003. aastal liikluspolitseist lahkunud ja praegu liiklusõiguse ala spetsialistina tuntud vandeadvokaat Indrek Sirk ei näe Tartu endiste tipp-politseinike ettevõtlusse minekut nii mustades värvides kui Pikaro.

«Õiguslikus mõttes ei näe ma ausalt öeldes mingeid probleeme, sest on ju täiesti loomulik, et sõltumata inimese minevikust on tal töö tegemise õigus,» ütles ta.

Lõuna prefekt Tarmo Kohv hindas ekspolitseinike äri nii: kui tegu on vaba ettevõtlusega, siis on tal selle üle spekuleerida kohatu. Mis puutub siseinfo kasutamise ohtu, siis on politseil prefekti sõnul sisekontroll ja mehhanism, kuidas infovoogu kontrollida.

Samas tunnistas ka Kohv, et kunagi ei saa välistada infolekke riski. «Selge, et sellistel firmadel on huvi infot saada,» lausus ta. «Kui info lekib, on see väga halb nähtus ja sellega tegeldakse.»

Neljast kolm karistatud
•    Tartu maakohus tunnistas mullu 17. juunil Ida prefekti ja varasema Lõuna prefektuuri juhi Aivar Otsalti ning Ida prefektuuris teenistusülesandeid täitnud varasema Lõuna prefektuuri teenistusosakonna juhtivspetsialisti Eduard Vismanni kokkuleppemenetluses süüdi omastamises.
•    Endine Lõuna prefektuuri kriminaalosakonna ülemkomissar Raivo Kiisk tunnistati süüdi omastamisele kaasaaitamises.
•    Kiisk tunnistati süüdi ka eraviisilises jälitustegevuses ja Otsalt jälitustegevusele kihutamises.
•    Otsalt tunnistati süüdi ka loodusliku loomastiku kahjustamisele kaasa aitamises.
•    Samuti tunnistati Otsalt süüdi tulirelva ja helisummuti ebaseaduslikus käitlemises ning lõhkeseadeldise olulise osa ja tsiviilkäibes keelatud tulirelva olulise osa ebaseaduslikus käitlemises.
•    Kiisk tunnistati süüdi tulirelva, laskemoona ja helisummuti ebaseaduslikus käitlemises.
•    Mullu juunis esitati kuriteokahtlustus ka Lõuna prefektuuri liiklustalituse ülemkomissarile Marek Tiiratsile, keda kahtlustatakse relvade ebaseaduslikus käitlemises ja omastamises. Tema kriminaalmenetlus ei ole kohtusse jõudnud.
Allikad: Tartu maakohus, PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles