Noored hääletasid Tapa valda läbiva kergliiklustee poolt

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpilased ning erinevate organisatsioonide esindajad võtsid tulevikuvalla planeerimist tõsise tööna.
Õpilased ning erinevate organisatsioonide esindajad võtsid tulevikuvalla planeerimist tõsise tööna. Foto: Meelis Meilbaum

Lehtses arutati, millest Tapa kandi noored enam puudust tunnevad, ning koostati ideetasandil projektid vajalike rajatiste kohta. Parimaks tunnistati kava ehitada enam kui 100 miljoni kroonine kergliiklustee.


Kokku kutsutud 15 eesti ja vene noort ning kümme organisatsioonide esindajat, kelle hulgas Tapa vallavalitsuse ja noorsootöötajad ning huvijuhid, kogunesid eelmisel teisipäeval ja kolmapäeval Lehtse kultuurimajja, kus kaardistasid valla arengut takistavaid põhilisi probleeme ning arutasid, millest noored enam puudust tunnevad.


Kolmapäeval esitasid eelmisel päeval võistkondadesse jagunenud osalejad nimetatud probleemide lahendamiseks tehtud projekte.

Mõttetöö tulemusena oli valminud ka üks kergliiklusteede projekt, mis hiljem võitis üritusel osalenute hääletuse. See nägi ette ehitada esmalt Tapa-Imastu-Tapa kergliiklustee ning edasi rajada üle valla kokku 85 kilomeetrit teid.

Idee autorid olid välja arvestanud ka kergliiklustee ühe kilomeetri keskmise maksumuse, milleks nende hinnangul on 1,5 miljonit krooni. Seega läheks kogu projekti teostamine maksma enam kui 100 miljonit krooni.

Vaba aja keskused

Ülejäänud neli projekti olid kõik peamiselt Tapale rajatava huvi- ja vaba aja keskuse teisendid. Neist kolmes pidasid võistkonnad vajalikuks ka ujula rajamist.

Tapa gümnaasiumi huvijuhi Sirje Selli sõnutsi on Tapal praegu küll olemas noorte huvikeskus, kuid vaja oleks ka kohta, kus saaksid käia kõik inimesed. "Aga ütleme ikkagi, et sellist kohta, kus oleks ka ujula ning mida saaksid kasutada kõik, pole," lausus Sell.

Tapa vallavanem Alari Kirt pidas ujula rajamise küsimust väga intrigeerivaks ning pidi tunnistama, et konkreetseid vastuseid ta anda ei saa.

"Ma ise loodan, et see on kolme aasta pärast valmis, aga siin on väga palju agasid," kommenteeris vallavanem, lisades, et ujula rajamine on aastaid olnud arutlusel ning praegusel hetkel ta loodab, et ujula tõesti ka Tapale ehitatakse, küsimus on vaid selles, kui kiiresti.

Huvikeskuse projektide esitamist põhjendasid autorid sellega, et Tapal oleks vaja kohta, kuhu saaksid tulla igas eas inimesed ning seal igasuguseid huvitavaid asju ette võtta. Välja pakuti nii boolingusaali, maalimistuba ja ronimisseina kui ka lastehoidu, noortekohvikut ning katusealust skate-parki.

Vallavanem Alari Kirdi sõnul on ka vallas arutatud niisuguste rajatiste vajalikkust. Nähes nüüd, millest vallaelanikud enim puudust tunnevad, on Kirt rahul, et vald ja elanikud ühtemoodi mõtlevad. "Nüüd tuleb tõesti leida võimalus nende ideede realiseerimiseks," avaldas Kirt lootust, et ideed ka ellu viiakse.

Sirje Sell arvas, et kui tõesti valitaks mõni esitatud projektidest reaalselt töösse minevaks, tuleb kohe härjal sarvist haarata. "Siis me otsime kohe inimesed, kes meid aitavad," ei kohutanud Selli mõtted päris projekti kirjutamisest ning rahastus­võimaluste otsimisest.

"Unistused peavadki olema suuremad, siis midagi saab teoks ka," lisas Sell.

Seminaripäevad olid vallavanem Kirti sõnul väga vajalikud, arendamaks elanike tahet valla asjades kaasa rääkida, sest harilikult on nii, et kuigi vald korraldab inimestega kohtumisi. ei tunta nende vastu huvi.

"Võib-olla inimesed lihtsalt ei saa aru, et see ongi see koht, kuhu tulebki kohale tulla, kus tulebki kaasa rääkida," mõtiskles Kirt ning lisas, et tegelikult on just noorte kaasamine kohaliku elu arendamisse üks võtmeküsimusi.

Noored volikokku!

"Noored näevad hoopis teistsuguse pilguga kõike, mis nende ümber toimub," pidas Kirt noorte ideid huvitavateks.

"Mina ise loodan väga, et õnnestub käima saada noorte volikoguga sarnanev ühendus, kus me saame noortega rääkida ja nemad saavad oma mõtteid avaldada," avaldas vallavanem lootust.

Tulevikuvalla planeerimisel kasutati Briti Nõukogu ja Briti organisatsioonide CLES (uuringud ja konsultatsioon kohalikele omavalitsustele), URBIS (haridusprogrammid koolidele ja kogukondadele) ning teiste partnerite koostöös valminud mängu metoodikat. Mängu käigus püüavad erinevate valdkondade esindajad ning vallaelanikud kahe päeva jooksul leida võimalusi elukvaliteedi tõstmiseks vallas.

Ürituse Tapa vallas korraldasid Integratsiooni Sihtasutus ja Briti Nõukogu koostöös MTÜga Tapa Lastekaitse Ühing ja Tapa vallavalitsusega.

Mäng
• Esimest korda mängiti Eestis tulevikulinna mängu 2008. aasta augustis Haapsalus.
• Lääne-Virumaal on seda mängitud ka Haljalas ja Rakveres.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles