Supelsaksad vallutavad nädalavahetustel Võsu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ehkki Lääne-Virumaa majutuspaikade pidajad kiruvad kehva ilmaga suve, ei piinle nad ka külalistepuuduses - nädalavahetustel on juhuslikul tulijal keeruline Käsmus ja Võsul vaba padjaga sängikohta leida.

Jaanipäevast poole augustini tiksub Lääne-Viru rannikul suvehooaeg, mille tõus või mõõn sõltub kohalike majutajate sõnul eelkõige vihma ja päikese võimust. “Ilm on kuningas,” tähendas Võsu Viikingi administraator Paul Dubrovin. “Kliendid, kes plaanisid veeta meil neli päeva, piirdusid lõpuks kahega - sajuste ilmade pärast.”

Hoolimata halvast ilmast

Hoolimata ilma kiuslikust loomust ei kurda majutajad külaliste vähesuse üle. Seda eriti nädalavahetustel, mil ööbimispaika ihkavaid inimesi ei peibuta kohale mitte röögatu rida kohalikke meelelahutusüritusi, vaid hoopis muu. Meri, männid, Palmse ja Sagadi meelitavad kohale nii venelasi, soomlasi, belglasi, hollandlasi sakslasi kui ka Eesti inimesi.

“Need eestlased, kes siia üritustele tulevad, sõidavad õhtul jälle minema,” lausus Paul Dubrovin. “Siis on autode ummik, aga ööbijaid mitte.”

Üheksandat hooaega Käsmus Merekalda puhkemajades asjatanud majapidajanna Evi Kaldre hindas tänavust suve klientide tungi järgi mullusest siiski kehvemaks, kuid arvas, et see pole tingitud ilmast.

“Meil puhkab peamiselt saksa klient ja kui üheksa aastat tagasi tulid nad siia kaheks nädalaks, siis nüüd piirduvad kolme kuni viie päevaga,” lausus ta. “Muidugi on võimalik, et nood eakad baltisaksa pensionärid, kes siin varem käisid, on tänaseks juba inglite juurde läinud.”

Samas kinnitas ta, et tulijaid jagub: kõik neli kahetoalist puhkemaja on Merekaldal 26. augustini kinni. Praegugi patseerib seal hulk sakslasi, teiste seas 87-aastane vanaproua.

“Käsmu võlub rahu ja vaikusega, Võsu seevastu pulbitseva eluga ning välismaine turist, kes meile kipub, ongi 50-90-aastane,” rääkis Evi Kaldre.

Et seni pole Käsmus restorani, käivad seal puhkajad õhtusöögil Võsul. “Sealne grillbaar on kuum sõna ja sekka kiidavad väga Altja kõrtsi,” lausus Kaldre. “Annaks jumal, et Käsmu tuleks keegi, kes teeks siia korraliku restorani ja tantsimiskoha.”

Evi Kaldre sõnul mahutaks Käsmu küla lisaks praegusele kuuele majutuspaigale nii mõnedki veel juurde.

Piisavalt palju ja vähe

Võsukad seevastu oma aleviku suhtes päris seda meelt pole. “Olemasolevaid on piisavalt palju ja piisavalt vähe,” hindas Paul Dubrovin Võsu majutuskohti. “Juurde võib alati teha, aga siis võib mõni paik kõrbeda.”

Hetkel ei ole kõrbelõhna kuskilt tunda. Võsu Männisalu puhkemaja müügijuht Kristi Tarm lausus, et nemad on oma kaks hoonet täitnud lastelaagriga, mis jääb Võsule pidama 22. juulini.

Enne laagri tulekutki polnud nädalavahetustel mingit probleemi majad täis panna, vaid nädala sees oli üksikuid tühje kohti. “Enamik meie kliente on firmad, mis peavad siin oma suvepäevi, lisaks veel kõikvõimalikud juubelid ja sünnipäevad,” rääkis Tarm. “Broneeringud on varem tehtud ning meie majja on eksprompttulijaid vähe.”

Sama stiili - firmade suvepäevad, koolitused ja seminarid - ajab ka Käsmu külalistemaja Rannamännid, kuid lisaks ettevõtetele liigub seski majas ridamisi rendiautodega Riiast või Tallinnast paariks päevaks tiirutama tulnud sakslasi ja soomlasi, lisas külalistemaja Rannamännid juhatuse liige Endla Kiviberg.

Suveks Võsule või Käsmu tubade broneerimine algab tavaliselt kalendriaasta alguses, juba jaanuaris. Ometi on vahet, kas broneerijad on eestlased või välismaalased.

Viimased on Evi Kaldre sõnul olnud kindlad kohaletulijad, eestlaste puhul kipub aga juhtuma, et oma plaanide muutustest ei suvatseta majutajale teada anda.

Nii on eesti puhkajad teeninud ära Lääne-Viru majutajate mõnetise umbusu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles