Repliik: Järvakad päästavad maakonnad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti maakondade päästjad elavad Järvamaal. Ja võib-olla ka Mulgimaal. Nii mõtlesin viimaste nädalate regioonivaidluse taustal. Nimelt ütles valitsus viimaks ausalt välja, et Eestis on viimaste aastate jooksul käinud vinge jõhvistamine, pärnustamine, tartustamine ja loomulikult ka tallinnastamine. Nii on hulk Eesti riigi toimimiseks vajalikke keskusi liigutatud just nendesse linnadesse. Eesti on jagatud neljaks regiooniks. Kas tulevikus ka neljaks maakonnaks? (Irvhambad ütlevad - oblastiks.)

Sel taustal on igati tänuväärne järvakate nõu asutada ka keskregioon, sest see, kui üht asja tuleb neil ajada Pärnus, teist Tallinnas ja kolmandat Jõhvis, on tõesti veidi ajuvaba.

Äkki saavadki järvakad nõusse ka mulgid ja pressivadki pealinnast välja keskregiooni. Siis võiks sündinust vedu võtta Saare- ja Hiiumaa rahvas ja nõuda enesele välja saareregiooni. Edasi järgneks ehk Võru regiooni sünd jne. Ning kümne aasta pärast on tänu maameeste põikpäisusele ja oma asja ajamise innule Eestis taas enamik maakondi olemas. Ja jõhvistamine, pärnustamine, tartustamine on ajaloo prügikasti heidetud. Nagu omal ajal ka oblastid. Võibolla.

Oleneb järvakatest ja mulkidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles