Kommentaar: Kurja juure kuri mõte

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Samal teemal: 24. jaanuaril “Laste pisarad peoteel”, 4. veebruaril “Kahjuks pole pidu kummist”, 7. veebruaril “Pettumus viib tantsuisu”, 11. veebruaril “Laulu- ja tantsupeod avarduvad”

Olen kurja juur. Minu arvamine laste pisaratest laulu- ja tantsupeoteel tekitas hulga vastuarvamisi. Väitsin - praegune süsteem, kus paljud tantsuhuvilised lapsed jäävad peolt kõrvale, on rahvakultuuri jaoks laiemas plaanis pärssiv. Nii suretatakse noorte tantsulust eas, mil see peaks hoopis tekkima. Süsteem vajab muutmist, sest muidu ei pruugi meil homsetele pidudele enam tantsijaid jätkuda.

Lugu kommenteerisid ja vastu arvasid nii tunnustatud tantsujuht ja varasemate tantsupidude üldjuht Valdo Rebane kui ka tänavuse tantsupeo pealavastaja Kalev Järvela. Lisaks veel kultuuriminister Urmas Paet.

Kõigist arvamistest jäi muu jutu hulgas kõlama mõte - oleks raha, võiks paljugi korraldada. Võiks ka mõelda, kuis süsteemi lapsesõbralikumaks muuta. Sama ütles Virumaa Teatajale detsembris ka tänavuse üldlaulu- ja tantsupeo meediajuht Kadri Valner - oleks raha…

Mida kõigest kokku järeldada? Aga loomulikult seda, et vastust tuleb otsida kultuuri rahastajate juurest ehk Riigikogu kultuurikomisjonist. Kommentaari palve läks teele. Ja saabus vastus. Selline:

“Riigikogu kultuurikomisjon tutvus Virumaa Teatajas avaldatud kommentaaridega Rein Siku ja Kalev Järvela sulest oma 9. veebruari istungil.

Kultuurikomisjon ei sekku laulu- ja tantsupeo ettevalmistajate tegemistesse ja otsustesse. On teada, et juba aastakümneid on toimunud eelvoorud, sõel on olnud tihe ning ühelegi peole pole pääsenud kõik soovijad.

Muidugi on kahju neist lastest, kes suurele peole esinema ei saa. Kalev Järvela kommentaaris toodud selgituste ja põhjendustega peab aga siiski nõustuma.

Lugupidamisega

Olav Aarna, kultuurikomisjoni esimees”

Appi! Need, kelle käes on riigieelarve koostamise kultuurirahakoti rauad ehk võti probleemide lahendamiseks ei vaevu probleemisse süvenema, ei vaevu kommenteerima, ei vaevu isegi lahendusi otsima. Kui Riigikogu kultuurikomisjoni vastus pole kultuurivaenulik, siis mis see on?

Minul igatahes kadus kultuurikomisjoni ülimalt bürokraatlikku vastust lugedes igasugune lootus, et UNESCO maailmapärandi hulka arvatud laulu- ja tantsupeod saaksid korralikult rahastatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles