Viljaskandaal viib viljaministri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rakvere Viljasalves toime pandud riigi reservvilja hiigelvarguse uurijad on enamiku salve ustest pitseerinud, asutuse territooriumile võib pääseda vaid kaitsepolitsei eriloaga.

Virumaa Teataja oli reede õhtupoolikul tunnistajaks nördinud meestekamba lahkumisele Rakvere Viljasalve suletud väravate eest. Mehed olid kokkuleppel viljasalve juhtkonnaga jätnud valvatavale territooriumile oma maastikumasina ning veoauto järelhaagise. Kuigi masinate dokumendid olid korras, ei lubatud neid enam viljasalve maa-alalt välja viia. Mehed lahkusid kirudes ja sigarette pahvides.

Samas tunnistasid salve turvajad, et nii huvitav pole nende töö tükk aega olnud. Iga natukese aja tagant saabub suletud väravale uus grupp uudistajaid või ajakirjanikke, kes tagasi saadetakse. Näpuga elevaatori suunas osutavad rakverlased püüavad aru saada, kus asusid vahelaed, mille abil viljavargust varjati.

Mõned anonüümsust palunud loomapidajad on mures, sest nad ei tea, millal ja kas on neil võimalik oma viljavaru salvest kätte saada. Rääkimata sellest, kas varu üldse on alles.

Viljasalve töö seisab, vaid närvilised tuviparved lendavad üle vaikelu, mõistmata, miks värskeid teri enam maha ei poetu. Üksikud kontoritöötajad on varjunud ribikardinate taha, kontori uks püsib lukus. Esialgsetel andmetel on Rakvere Viljasalvest kaduma läinud 13 000 tonni vilja väärtusega kuni 20 miljonit krooni.

Minister lahkub

Rakvere näilise vaikelu taustal jätkuvad Eesti ajaloo ühe suurema riigivara varguse järgsed sündmused Tallinnas. Neljapäeva õhtul teatasid ajalehtede online väljaanded, tele- ja raadiokanalid ning BNS põllumajandusminister Tiit Tammsaare tagasiastumise soovist.

Rahvaliitu kuuluv põllumajandusminister Tiit Tammsaar otsustas esitada peaminister Juhan Partsile tagasiastumisavalduse seoses ligi kolmandiku riigi teravilja julgeolekuvaru kadumisega.

Peaminister Juhan Parts saab Tammsaare tagasiastumisavalduse kätte aga alles täna, mil naaseb Slovakkiast. Parts ütles neljapäeva õhtul BNS-ile, et tahab Tammsaarega kodumaale jõudes kohtuda.

Tammsaar naaseb ministri ametist vabastamise korral Riigikokku, kuhu ta 1129 häälega Raplamaalt valiti. Riigikogu liige on Tammsaar olnud alates 1995. aastast. Veel kolmapäeval kinnitas aga Tiit Tammsaar, et esialgu ta ametist lahkumist ei plaani.

Uueks põllumajandusministriks võib saada Tammsaare erakonnakaaslane Jaanus Männik. Põllumajanduskogemusega Lääne Viru rahvaliitlasest riigikogulane Vello Tafenau ütles Virumaa Teatajale, et uue põllumajandusministri teemadel on vara spekuleerida.

Politsei kuulutas Rakvere Viljasalvest riigi reservvilja kadumisest teatanud ning seejärel kadunud salve direktori Vladimir Semjonovi tagaotsitavaks. Virumaa Teataja andmeil viibib Semjonov Venemaal, kus ajab “isiklikke rahaasju”.

Ida prefektuuri andmeil vahistas politsei neljapäeva õhtul ühe Rakvere Viljasalve juhatuse liikme, kelle nime keeldus avalikustamast.

Just Semjonov oli see, kes teatas nädala alguses Eesti Viljasalvele, et tema omavolilise majandustegevuse tõttu Rakvere Viljasalves riigi reservvilja enam pole.

Neljapäeval algatatud kriminaalasja andis riigiprokuratuur üle kaitsepolitseile.

Erakonnast välja

Reedel kogunes Rakveres Keskerakonna Lääne-Virumaa juhatus ja arvas erakonnast välja nii Vladimir Semjonovi kui ka samuti viljasalve juhatusse kuulunud Vassili Karakai, tuues põhjuseks erakonna maine määrimise.

Riigikontroll teatas, et auditeerib alates jaanuarist põllumajandusministeeriumi ja selle raames ka teravilja julgeolekuvaru haldamist.

Eraldi tähelepanu on nüüd kavas pöörata ministeeriumi kontrollisüsteemile, mille nõrgad kohad on teinud võimalikuks riigi vara suurvarguse.

Reedel kogunes AS-i Eesti Viljasalv uus nõukogu, mis valis viljasalve nõukogu esimeheks OÜ Kehtna Mõis juhatuse esimehe Märt Riisenbergi.

Nõukogu sai ülesandeks viia läbi põhjalik revisjon kõigis riigireservi julgeolekuvarude hoiukohtades ning rakendada meetmed puudujääkide vältimiseks tulevikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles