Valurahaskandaal võib maksta direktorikoha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eilses Virumaa Teatajas avalikustatud Rakvere Põhikooli vägivallajuhtum, kus lapsevanem peksis õppurit ja mis lahendati politseisse pöördumise asemel pekstule valuraha maksmisega, võib viia direktor Ivo Tupitsa vallandamiseni.

“Rakvere Põhikooli direktor Ivo Tupits eksis rängalt juhtumi lahendamisel,” leiab Lääne-Viru maavalitsuse haridusosakonna juhataja Riina Veidenbaum.

Virumaa Teataja andmeil pöörasid Rakvere Põhikoolis kaks poissi tülli, mille käigus üks neist kannatada sai. Kannatanu isa tuli väidetavalt kooli ja peksis lööjat. Koolidirektor Ivo Tupits tunnistas ajalehele juhtunut ja lisas, et kuna lapsevanemad vägivallajuhtumi politseisse andmist ei soovinud, lõppes see direktori teadmisel valuraha maksmisega.

Linn venitas uurimisega

“Minu hinnangul on Ivo Tupitsa poolt langetatud otsus tekitanud korvamatut kahju Lääne-Viru maakonna koolijuhtide mainele,” leiab haridusjuht Riina Veidenbaum. “Nii käitudes andis koolijuht lastele signaali, et kõik, mis halvasti teed, on võimalik rahaga kinni maksta.”

Juhtumit kommenteerinud haridus- ja teadusministeeriumi pressiesindaja Tarmu Kurm pidas direktor Tupitsa teguviisi vääraks ning lisas, et kuigi vanemate kooli kutsumine oli õige, oleks tulnud kutsuda ka politsei. Ministeeriumi esindaja sõnul eksisid ka lapsevanemad, sest sellist juhtumit ei saa lahendada rahalise kokkuleppega.

Otsuse, kas ja kuidas tuleks direktor Tupitsat karistada, peab langetama Rakvere Põhikooli hoolekogu ettepanekul Rakvere linnapea.

Maakonna haridusjuht Riina Veidenbaum lisas, et sai juhtumist teada märtsi algupoolel: “Riikliku järelevalve läbiviijana informeerisin 11. märtsil Rakvere abilinnapea Erich Petrovitsi kui direktori tööandja esindajat mulle teadaolevast ja palusin asjaolusid selgitada.”

Linn pole maakonna haridusjuhi pöördumisest möödunud kahe nädala jooksul Rakvere Põhikoolis toimunut enesele selgeks teinud.

Alles eile, pärast artikli ilmumist Virumaa Teatajas, edastas abilinnapea Erich Petrovits järgmist: “Rakvere linnavalitsus pöördub Rakvere Põhikooli juhtumiga seotud asjaolude kontrolliks ja oma seisukoha kujundamiseks järelepärimisega Ida Politseiprefektuuri Rakvere politseiosakonna poole. Politseilt oodatakse selgitusi ja juriidilist hinnangut artiklites “Raha võim jõudis koolimajja” ja “Kas raha ravib lapse haavad” esitatud faktidele ja järeldustele.”

Rakvere Põhikooli hoolekogu juht Rainer Miltop on kursis koolivägivalla juhtumiga. Väidetavast valuraha maksmisest õpilase peksmise järel pole ta kuulnud. “Hoolekogu arutas vaid vägivallajuhtumit ja leidis, et õpilast löönud lapsevanem peaks kooli ja õpilaste käest avalikult vabandust paluma,” ütles Miltop.

Koolis omakohtu korraldanud lapsevanema nime Rainer Mitopi sõnul direktor hoolekogule ei avaldanud. Samas rõhutas Miltop mitu korda, et hoolekogu pole uurimisorgan.

Pöörduge politseisse

Lääne-Viru Koolijuhtide Ühenduse esimees Kaido Kreintaal ütles, et kuigi Ivo Tupits nende ühendusse ei kuulu, soovib ta Tupitsaga juhtunust vestelda. Samas kartis Kreintaal, et kas koolivägivalla kohta politseisse avalduse tegemine alati aitab. Ta ütles, et on näiteid, mil politsei pole kooli avaldust tõsiselt võtnud, sest avalduse peab tegema kannatanu.

“Kui avaldus tuleb koolist, hakkame sellega igal juhul tegelema,” selgitas Lääne-Viru politseijuht Enn Kuusik. “Keegi ei saa keelata koolijuhte koolivägivalla kohta avaldusi tegemast. Samas - kui konflikti osapooled on omavahel ära leppinud, pole ju juurdlusel mõtet.”

Väidetavat valuraha maksmist ja vastuvõtmist kommenteerides leidis Kuusik, et see on inimese moraali küsimus. “Kui inimene lepib sellega, et tema lapsele haiget tegemine arvestatakse rahaks ümber, siis on see tõesti vaid lapsevanema moraali küsimus,” ütles Kuusik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles