Uus maavanem võib tulla Res Publica erakonnast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.


Maavanema kohusetäitja Riina Kaptein sooviks uue maavanemana näha Ants Leemetsa või Mihkel Juhkamit. Foto: Tairo LutterTõenäoliselt saab Lääne-Virumaa uueks maavanemaks kas Urmas Tamm või Ain Suurkaev, kes mõlemad kuuluvad erakonda Res Publica, nii selgus Virumaa Teataja poolt omavalitsusjuhtide hulgas läbi viidud küsitlusest.

Nii Tamsalu linnapea ja maakonna omavalitsusliidu juht Urmas Tamm kui ka Kadrina vallavanem Ain Suurkaev kinnitasid, et tõenäoliselt kandideerivad nad maavanema kohale.

“Kui tingimused sobivad, siis kandideerin,” ütles Tamm. “Loodan, et see amet võiks pakkuda nii midagi põnevat kui ka arengut,” selgitas Suurkaev.

Maavanema kohusetäitja Riina Kaptein ise kandideerida ei soovi. Kaptein arvab, et vastuseis soovitustele parteistuda võib isegi kandideerimise korral ta maavanema kohast ilma jätta.

Hägune roll

Üle aasta maavanema kohust täitnud Riina Kaptein näeks uue maavanemana kas Rakvere linnavolikogu esimeest Mihkel Juhkamit või eksmaavanemat, praegust muuseumitegelast Ants Leemetsa.

Juhkami kinnitas, et ta ei kavatse mitte mingil juhul kandideerida.

“Ülesanded on ebamäärased ja roll olematu, pealegi oleks see minu jaoks käidud tee käimine, nii hägust värki kui tänane maavalitsus pole mõtet juhtida. Lisaks olen ministri ametit pidades ka oma edevuse ära põdenud. Nii et kindel ei,” ütles Leemets.

Et maavalitsuse ja maavanema roll on segane, kinnitas ka eksmaavanem Lembit Kaljuvee. “Institutsioon on ära nullitud ja pügatud ja kohitsetud. Kümme-kaksteist aastat tagasi oli Lääne-Viru maavanemal rohkem raha kui täna kõigil maavalitsustel kokku. Oli raha, millega sai midagi mõjutada, täna on kogu see institutsioon küsitava väärtusega,” arutles praegu põlevkivitööstuse juhtimises osalev Kaljuvee.

Parteiline maavanem

“Mu kõhutunne ütleb, et Res Publica tahab maavanemana just oma inimest näha,” rääkis Riina Kaptein ja lisas, et võimukoalitsioonis on ka Rahvaliidu võimalikud maavanema kandidaadid Vello Tafenau ja Olev Liblikmann.

Väike-Maarja vallavanem Olev Liblikmann ütles, et ta pole veel kandideerimist otsustanud.

Paljude omavalitsustegelaste toetuse võiks maavanemana saada Viru-Nigula volikogu esimees Ain Tiivas, keda võimaliku maavanemana näeks mitu omavalitsusjuhti. Samas kinnitas Tiivas, et tema mitte mingil juhul ei kandideeri.

Saksi vallavolikogu esimehe Aivar Ojavere poolehoid kuulub Urmas Tammele. Rakvere vallavanem Aivar Aruja näeks pigem maavanemana Ain Suurkaevu. Samuti võib Suurkaev arvestada Kadrina vallavolikogu esimehe Jaan Sterni toetusega.

Kõik küsitletud omavalitsustegelased ja lisaks ka eksmaavanem Marko Pomerants olid aga seda meelt, et maavanem peaks tulema maakonnast.

Valitsus otsustas eelmisel nädalal, et maavanemad peavad ametisse saama hiljemalt 8. juuliks. 20. aprilliks kuulutatakse välja kandidaatide esitamine. Maavanemad kinnitab ametisse vabariigi valitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles