Maiko Kalvet: Kuidas nõuda tänavaaugu tekitatud kahjut?

, D.A.S. Õigus­abi­kulude Kindlustus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maiko Kalvet.
Maiko Kalvet. Foto: Erakogu

Hiljutised sulailmad on muutnud paljud tänavad tõeliseks kuumaastikuks. Kui lõhute tähistamata august läbi sõites oma sõiduki, pole mõtet asjale käega lüüa, vaid kahju tuleb teeomanikult sisse nõuda.



Teevaldaja ülesanne on tähistada liiklejatele ohtlikud kohad liiklusmärkide või muude liikluskorraldusvahenditega.



Kui seda pole tehtud, saab löökaugus sõiduki lõhkumise korral nõuda hüvitist teeomanikult, olgu tee riigi, omavalitsuse või eraomandis.



Kui teie sõidukil on kehtiv kaskokindlustuse leping, on kõige lihtsam küsida hüvitist oma kindlustusseltsist, helistades kohe õnnetuspaigast kindlustusseltsi klienditeenindusse ja järgides neilt saadud juhiseid. Kaskokindlustuse puhul saab hüvitist isegi siis, kui teeauk oli korrektselt tähistatud.



Arvestama peab aga sellega, et auto remondikuludest lahutatakse maha kindlustuslepinguga määratud omavastutuse summa.



Kaskokindlustuse puudumisel tuleb hüvitis sisse nõuda teeomanikult. Õnnetuspaiga fikseerimiseks on soovitatav kohale kutsuda politsei, sest tähistamata löökaugu tõttu auto lõhkumine on sisuliselt liiklusõnnetus. Paha ei tee ka tunnistajalt kontaktandmete võtmine ning fotod õnnetuspaigast.



Kui auto remondi maksumus ja muud kulud on selgunud, tuleb kahjunõue koos tõendusmaterjaliga teeomanikule saata. Kahjunõue peab sisaldama juhtunu täpset asukohta, kuupäeva ja kellaaega, sõiduki ja selle omaniku andmeid ning tekkinud kahjude kirjeldust koos nende kõrvaldamise maksumusega.



Tõendusmaterjaliks on remondiarve või hinnapakkumine, politsei koostatud protokoll õnnetuse kohta või tunnistajate ütlused ning võimalusel ka fotod sündmuspaigast.



Nõudes võiks määrata tähtaja sellele vastamiseks ning saata nõue tähitud kirjaga. Kui teeomanik tähtajaks tagasisidet ei anna, võib saata uue nõude, milles on selgelt kirjas järgmised sammud.



Näiteks võib kirjutada, et kordusnõudele tähtajaks vastamata jätmisel pöördub kannatanu oma õiguste kaitseks kohtusse.



Kohtusse võib pöörduda ka kohe, kuid tavaliselt on lihtsam ja kiirem jõuda kahjuhüvitises kokkuleppele läbirääkimiste teel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles