Minister valdade pisaraid ei usu

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahepeal isegi üle ajama kippunud omavalitsuste rahapajad jäävad üha tühjemateks.
Vahepeal isegi üle ajama kippunud omavalitsuste rahapajad jäävad üha tühjemateks. Foto: Peeter Langovits

Kui osa omavalitsusi on tänavuse tulumaksu laekumise prognoosiga üpris täppi pannud, siis nii mitmeski kohas laekub tulumaksu oodatust vähem ja juba tehakse plaane koostada negatiivne lisaeelarve.


Haljala vallas on esimese kvartaliga tulumaksu laekunud prognoositust koguni 16% vähem ja vallavanem Leo Aadeli sõnul käib negatiivse lisaeelarve koostamine.


Aadel uskus siiski, et aasta lõpuks võib tulumaksu laekuda niisuguses mahus, nagu kavandatud. "Elu on näidanud, et tavaliselt on esimese poolaasta laekumine tagasihoidlikum ja see tehakse tasa teisel poolaastal," sõnas ta.

Lisaeelarved tulekul

Rägaveres on üksikisiku tulumaksu puudujääk I kvartalis 5,4% ehk 67 000 krooni.

Vallavanem Mati Ulm kommenteeris, et eelarvet koostades näh­ti ette tulumak­su laekumist mullusega võr­reldes väiksemas summas, kuid pisikese valla kohta on puuduv osa märkimisväärne.

"Tegeleme lisaeelarvega, sest seoses lumelükkamisega olid tänavu kulud prognoositust tunduvalt suuremad, ning otsime eelarves seetõttu kokkuhoiu ja ümbertõstmise võimalusi," täpsustas Ulm.

Laekvere vallavanem Aarne Laas ütles, et neil laekus esimeses kvartalis üksikisiku tulumaksu prognoositust 10% vähem.

"Puudub eufooria, et hakkame tegema positiivset eelarvet," nentis Laas ning lisas, et võib-olla tuleb kuskilt otsast hakata kokku tõmbama, sest külm talv kasvatas nii kütte- kui ka elektriarveid ja lumelükkamine võttis oma osa.

"Rahandusminister meie pisaraid ei usu, aga tegelikult on olukord nutune," tunnistas Laas.

Kadrina vallavanem Aivar Lankei rääkis, et esimese kolme kuu jooksul on üksikisiku tulumaksu laekunud prognoositust miljoni krooni võrra vähem.

Maksude laekumisest rääkides arvas Lankei, et riik hoiab raha kunstlikult kinni. "Euro tulekuks, et paista ise paremini välja," selgitas ta.

Tänavu on Kadrina vald kulutanud lumekoristusele miljon krooni kavandatust rohkem. Kütmisele on läinud poole miljoni krooni võrra rohkem kui eelarvesse kirjutati.

Lan­kei sõnul selgub valla finantsolukord juulikuus ja enne augustit negatiivse lisaeelarve tegemist ei arutata.

Väike-Maarja vallavalitsuse vanemökono­mist Indrek Kesküla rääkis, et Väike-Maarja vallavolikogu kinnitas 2010. aasta eelarve veebruari lõpus, kusjuures prognoositud on 9,8protsendine tulumaksu laekumise vähenemine, kui võrrelda 2009. aasta laekumisega.

"Kui vaadata I kvartalit tervikuna, siis sellel perioodil oli Väike-Maarja vallas võrreldes 2009. a sama ajaga vähenemine 17%. Siinkohal pean oluliseks, et summade võrdlemisel tuleb taandada mullu kehtinud erisused. Seega kui eelmise aasta I kvartalis laekus igale kohalikule omavalitsusele 11,93% iga elaniku kogu tulumaksust, siis alates 1. aprillist 2009 on see protsent 11,4. Teiseks erisuseks võib pidada seda, et 2008. aastal oli veel olukord, kus aasta lõpus jätkus vahendeid, et premeerida töötajaid niinimetatud jõulutoetusega, möödunud aasta lõpuks olid sellised lisatoetused kadunud," kommenteeris Kesküla.

Kunda linnas tulumaks linnavalitsuse rahandusosakonna juhataja Urmas Lepiku sõnul hästi ei laeku.

Esimese kvartaliga on aastaprognoosist täidetud 22,7%, mullu samal ajal oli vastav näitaja 26,4%.

"Jaanuaris laekus tulumaks enam-vähem normaalselt, aga veebruaris ja märtsis vähenes laekumine märgatavalt," rääkis Lepik, kelle ütlusel viitavad kõik märgid sellele, et tuleb hakata negatiivset lisaeelarvet tegema.

"Loodame siiski, et suvised hooajatööd kergendavad olukorda," lisas ta.

Napilt vee peal

Ülejäänud Lääne-Virumaa omavalitsused liiguvad enam-vähem prognoositud kursil, see tähendab, et tulumaksu on kvartaliga laekunud 25% või vaid pisut vähem aastaks planeeritust.

Tapa vallas on tulumaksu laekunud 24,9% kavandatust, vallavanem Alari Kirt ütles, et see protsent oli ootuspärane, kuid siiski mitte hea ning annab põhjust muretsemiseks.

Tööhõive olukord pole vallas paranenud, ja kui see peaks ka paranema, siis raha valla eelarvesse tuleb teatud nihkega. Võrreldes mullu sama ajaga oli laekumise vähenemine 2,1 miljonit krooni.

Vallavanem ütles, et mais toimuvale volikogu istungile esitab vallavalitsus esimese, umbes poolemiljonilise negatiivse lisaeelarve ettepaneku ning mingit optimismi pole ka järgmise aasta eelarve suhtes.

Rakvere linna eelarves on tänavuseks tulumaksu laekumiseks linnapea Rannar Vassiljevi sõnul prognoositud 106,2 miljonit krooni, mis teeb kvartali kohta keskmiselt 26,55 miljonit.

Esimese kvartali eest laekus Rakveres tulumaksu 26,3 miljonit krooni.

"Arvestades, et esimene kvartal on järgnevatega võrreldes keskmise laekumisega, võib öelda, et hetkel liigume prognoosipäraselt," ütles linnapea.

"Otsustavaks saab, kas uute loodavate töökohtade mõju - näiteks JELD-WENis ja piiritustehases - kompenseerib viimase aja palgakärbete mõju - näiteks Rakvere linnavalitsuses ja allasutustes - tulumaksulaekumisele ning kas ja kui palju toob tulevik veel koondamisi," lisas Rannar Vassiljev.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles