Pandivere maaettevõtjad käisid Euroopas õppereisil

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Niinemägi.
Aivar Niinemägi. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Pandivere piirkonna ettevõtjad ja maaelu edendajad käisid õppereisil Hollandis, Belgias, Taanis ja Saksamaal, kus tutvuti sealse maamajandusega.


Üheteistkümnepäevasel õppereisil käisid 36 inimest Pandivere koostööpiirkonna neljast vallast: Tamsalust, Väike-Maarjast, Rakkest ja Laekverest.


Pandivere arengu- ja inkubatsiooni­keskuse (PAIK) tegevjuht Aivar Niinemägi ütles, et õppereis toimus LEADER-programmi toetusel ja eesmärk oli saada Euroopa juhtivatest majandusmaadest kogemusi, mida saaks rakendada Pandivere koostööpiirkonna maaelu edendamisel.

Sisukas õppereis

Rakke ettevõtja Lembitu Kanarbik kõneles, et Hollandis tutvuti 3,4 hektari suuruse kasvuhoonekompleksiga, milles kasvatatakse ratsuritähti. "Hämmastas, kui oskuslikult kasutatakse tööprotsesside juhtimisel infotehnoloogiat. Kasvuhoones on töö põhjalikult automatiseeritud ja protsesse juhivad arvutid," rääkis Kanarbik.

Tamsalu vallavolikogu liige Katrin Uudeküll rääkis, et reis oli väga sisukas. "Olime Belgias külas ka loomakasvatuse ja teraviljakasvatuse talus, kus ruumide kütmiseks kasutatakse kütteõli asemel nisu. Saksamaal tutvusime seakasvatustaluga, kus toodetakse biogaasi ja sellest omakorda elektrit," kõneles Uudeküll. Ta lisas, et kohalikud maaettevõtjad oskavad hästi rakendada uusimaid teadmisi ja tehnoloogiaid ja seda toetab kindel äriplaan.

Taanis külastati järjepidevalt 24 aasta jooksul renoveeritud ja arendatud mõisakompleksi, kuhu viimati oli europrojekti raames rajatud puude otsa seikluspark.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles