Luulesport ootab kohtunikke

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Malin ehk Luulur.
Jaan Malin ehk Luulur. Foto: Internet

Poetry slam ehk luuleprõmm, mis peetakse 12. novembril algusega kell 19 Rakvere teatri kohvikus, kutsub sportlikule kuulde- ja vaatemängule, kus saab hinnata värsimõõku ristavaid poeete.

Eesti tuntuim ja rahvusvaheliselt tunnustatud slämmar Luulur, kodanikunimega Jaan Malin, keda on oodata ka Rakverre, selgitas, et poetry slam ehk luuleprõmm on iseenda luule võistuesitamine.

“Sellel žanril on vähemalt kaks eesmärki: pakkuda võimalust esitada ja kuulata värsket luulet ning näidata kirjandusest tavaliselt mitte huvitujale, et see valdkond ei pruugi olla haigutama panevalt igav. Jah, tegu on võistlusega,” rääkis Malin. “Põhižürii valitakse publiku hulgast – viis ühest kuni kolmest liikmest koosnevat seltskonda annavad igale esinejale hinded kümne palli süsteemis.

Poetry slam ehk luuleprõmm on kirjanduse ja spordi natuke ebalev ristand, mida me võiksime natuke enesekindlamaks arendada. Näiteks võiks sporditurniiride vabamatel õhtutel nii-öelda kultuurilise lõõgastuse hetkeks olla valmis kohalikud või mitte üksnes kohalikud luuleprõmmijad. Säärane võistluslik õhtu võiks olla piisavalt hasartne ja samas lõõgastav.”

Malini sõnul on arusaadav, et paljud inimesed ei hooli ise aktiivsest osalemisest. “Just neile on luuleprõmm määratud. Sest keegi ei eelda neilt lavale minemist, küll aga enda arvamuse hinde vormis avaldamist. Tõsi, päris kõik ei pea isegi seda tegema – igati hindamist väärt on inimesed, kes lihtsalt tunnevad enda ümber toimuva vastu huvi. Kui selliseid inimesi ei oleks, siis poleks ka mitmesuguseid ettevõtmisi – kui pole publikut, kaovad ka esinejad ja ettevõtmised,” arutles poeet.

Jaan Malin usub, et luuleprõmmust leiab endale meelepärast nii kultuuri-, spordi- kui mistahes muu inimene. “Nii et, hea inimene, tule kohale! Seda ei juhtu just iga päev, et sulle tulevad koju külla kogenud slämmarid Saksamaalt, Taanist ja parim trio Eestist,” rõhutas ta.

Slam'i reeglistik on lihtne: esinemisjärjekord loositakse, esitatav peab olema esitaja enda looming, mida kantakse ette abivahendeid, kostüümi ja teatrigrimmi kasutamata. Igale esineja päralt on kolm minutit, mis algab hetkest, kui ilmutakse lavale. Selle jooksul võidakse esitada mistahes arvul tekste.

Publiku ehk põhižürii koosneb vabatahtlikest publiku hulgast – viis seltskonda, igas üks kuni kolm inimest, hindab esinejat kümnepallisüsteemis. Maha võetakse kõige kõrgem ja kõige madalam hinne, et nullida subjektiivsus ehk otsesed sõbrad ja vaenlased. Finaalis otsustatakse võitja aplausi tugevuse järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles