Rakveres linastuvad “Kertu” ja “Mandariinid”

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist "Kertu".
Kaader filmist "Kertu". Foto: culture.ee

Rakvere Teatrikino ootab veetma nädalavahetust heal eesti filmi lainel. Vaadata saab Eesti ja Gruusia koostööfilmi “Mandariinid” ning taas linastub Ilmar Raagi menuk “Kertu”.

Kuna “Kertu” osutus väga populaarseks, seansid teatrikinos müüdi välja kiiresti ja paljudel huvilistel jäi linateos vaatamata, on kavas lisaseansid pühapäeval, 10. novembril kell 14 ja 16 ning esmaspäeval, 11. novembril kell 16. “Mandariinid” linastuvad pühapäeval ja esmaspäeval kell 18 ja 20. Teisipäeval, 12. novembril kell 16.30 ja 19 linastub “Kertu” ka Rakvere reaalgümnaasiumi kodanikukinos.

Mängufilmi “Mandariinid” tegevus toimub 1992. aastal Abhaasias. Abhaasid sõdivad, et Gruusiast lahku lüüa. Põline eestlaste küla maalilises paigas mägede ja mere vahel on tühjaks jäänud, sõja lähenedes on eestlased oma ajaloolisele kodumaale tagasi pöördunud. Külla on elama jäänud vaid Ivo (Lembit Ulfsak) ja tema naaber, mandariiniistanduse omanik Markus (Elmo Nüganen). Ka Markus kavatseb Eestisse sõita, aga alles pärast seda, kui mandariinisaak on korjatud.

Sõda jõuab külani, toimub grusiinide ja abhaaside verine lahing ning Ivo koju satuvad kaks meest, vastasleeride võitlejad.
Eesti ja Gruusia koostööfilmi “Mandariinid” on Gruusias saatnud suur publikumenu. Varssavi rahvusvahelisel filmifestivalil pälvis film lisaks parima režissööri preemiale ka publiku preemia.

“Mandariinid linastub 62. Mannheimi-Heidelbergi rahvusvahelise filmifestivali võistlusprogrammis ja on valitud maineka Palm Springsi rahvusvahelise filmifestivali (PSIFF) ametlikku programmi.

Ilmar Raagi kirjutatud ja lavastatud “Kertu” on väikeses külaühiskonnas aset leidev ebatavaline armastuslugu, mis portreteerib ühe perekonna ja kogukonna varjatud suhteid. Film tõstatab küsimuse inimese õigusest õnnele ja armastusele ka siis, kui temalt on võetud võimalus ise otsuseid langetada. Filmi peategelased on tagasihoidlik ja kinnine Kertu (Ursula Ratasepp) ja alkoholilembene naistemees Villu (Mait Malmsten).

Lübeckis toimunud Põhjamaade filmipäevadel võitis Ilmar Raagi mängufilm “Kertu” Lübecker Nachrichteni publikuauhinna, millega kaasnes 5000 euro suurune preemia. “Kertul” on Eesti kinolevis 4. novembri seisuga juba 30 485 vaatajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles