Aune Valk: Tean ja oskan - aga kui palju

Aune Valk
, haridus- ja teadusministeerium
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Just sellist julget pealkirja kannab mai keskel Eestis esimest korda käivituv ülemaailmne täiskasvanute teadmiste ja oskuste uuring. See on kõige laialdasem täiskasvanute oskuste uuring, mida kunagi on tehtud. Uuringus osaleb 26 riiki, sh Austraalia, Jaapan, Kanada, Korea, USA, Venemaa ja enamik Euroopa Liidu riike. Eestis osaleb prooviküsitluses ja põhiuuringus kokku pea 10 000 inimest.


Uuringut viib läbi haridus- ja teadusministeerium koostöös statistikaametiga, seda finantseerib Euroopa Sotsiaalfond ja Eesti riik programmi PIAAC-Eesti raames.


2010. aasta mai keskpaigast juuli lõpuni toimuvas prooviküsitluses osaleb ligi 2000 inimest. Kui 2011. aastal on põhiuuring üle-eestiline, siis prooviküsitluse kohtadeks on valitud seitse linna (Tallinn, Haapsalu, Kiviõli, Narva, Paide, Püssi ja Võru) ning kaheksa valda (Aegviidu, Ambla, Are, Halinga, Sauga, Tapa, Viimsi ja Väätsa).


Lääne-Virumaal küsitletakse Tapa ja Lehtse elanikke ning kutse uuringus osaleda saadetakse 238 inimesele.


Eriline uuring


“Tean ja oskan” uuringut ei tee eriliseks mitte ainult tema suurus - osalevate riikide ja inimeste arv -, vaid ka see, et varem pole täiskasvanute oskusi arvuti abil uuritud.


Tänapäevased igapäevaelus ette tulevad ülesanded, mis nõuavad probleemide lahendamist internetis, teevad uuringus osalemise ka vastajale põnevaks.


Ülesanneteks on nt raamatu otsing elektroonsest kataloogist, vajaliku info leidmine spordivõistluse kohta, koosolekuaja broneerimine, hindade võrdlemine jne. Kui vastaja pole varem arvutit kasutanud või tunneb ennast seejuures ebakindlalt, siis saab ülesandeid lahendada paberil. Küsimustele saab vastata nii eesti kui vene keeles.


Võrdlus maailma parimatega


“Tean ja oskan” uuringu rahvusvaheliseks nimeks on PIAAC - Programme for the International Assessment of Adult Com­petencies - ning see algatati OECD poolt nagu ka analoogne õpilaste hulgas läbiviidav PISA-uuring.


Erinevalt täiskasvanute oskustest, mida pole Eestis varem uuritud, on
PISA-uuringust Eesti õpilased osa võtnud 2006. aastast ja saanud ka väga häid tulemusi. Nii olime näiteks loodusteadustes 57 riigi hulgas esiviisikus ning matemaatikas ja lugemises esimese viieteistkümne hulgas.


“Tean ja oskan” uuringu olulisim eesmärk on saada infot selle kohta, kuidas meie täiskasvanute oskused arenevad (kodune keskkond, kool, täienduskoolitus, amet ja töö keerukus), ning saadud teadmisele tuginedes teha olulisi haridust ja tööelu puudutavaid otsuseid. Samas kõige põletavam küsimus on kindlasti, kuidas paistame välja maailma arenenud riikide hulgas.


On ju OECD riigid, kelle hulka ka Eesti peatselt kuuluma hakkab, maailma mastaabis rikkaimad.

PISA-uuring ja Eesti elanike suhteliselt kõrge haridustase lubavad loota head tulemust. Samas oleme täiskasvanute koolituses osalemise ja töökohtade keerukuse osas pigem tagaajajad. Ehk siis ennekõike on küsimus selles, kui hästi suudame läbi elu hoida koolist kaasa saadud suhteliselt tugevat pagasit.


Osalus on Eestile oluline


Uuringu sihtrühmaks on 16-65aastased inimesed, kellest on teaduslike meetodite põhjal valitud välja valim. Iga valimis olev inimene esindab tuhandeid teisi sarnaseid (elukoht, sugu, vanus) inimesi. Valimisse kuuluvatele inimestele saadetakse koju kiri palvega uuringus osaleda.


On väga oluline, et kirja saajad leiaksid võimaluse küsimustele vastata, kuna nende mitteosalemisel jäävad ka tuhanded teised, keda nad esindavad, uuringust välja. Loobunud inimest ei saa kellegi teisega asendada. Küsimustiku täitjad saavad tänutäheks ka väikese kingituse – võimaluse tellida omal valikul ajakiri 2-12 kuuks.


Seega, kui te olete sattunud valimisse, palun andke oma panus, et saaksime teada, kui hästi me TEAME ja OSKAME. Ka on abiks, kui saate kirja edastada õigele adressaadile, kui kirja saaja aadress pole õige.


Suur tänu teile abi eest juba ette!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles