Jõulukaardi tähendus

, kirjandusloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maire Liivamets
Maire Liivamets Foto: Erakogu

Me keegi ei oota ometi kaarti kui paberist asjakest, vaid sõnu ja soove, mis nendele on kirjutatud. Olen pettunud, kui ei vaevuta isegi trükitult loetavaid sõnu – häid pühi – oma käega üle kordama, lisatakse üksnes soovijate nimed.

Üllatab, kuidas inimesed, kel on võimalus oma arvamus pühade kohta ühiskonnale edastada, teatavad, et see aeg häirib neid küll ühel ja teisel põhjusel. Kes osutab variserlikult kaubandusele, ent ometi ei loobu sellest tegelikkuses ka ise, kes pahandab jõulupuude liiga varase ülesseadmise pärast, kes tahab muidu oma üleolekut ühes pealiskaudsusega näidata. Usun, et jõulupühad ühendavad inimesi, tõsi, paljusid ka väsitavad. Kuid mind paelub tänavu hoopis pühadekaartide tähendus ja koht meie meeleolu loomisel. Kas need rõõmustavad meid tõeliselt? Kui sügav on traditsiooni sõnum?

Nende saatmiseks ja mõistagi lähemaks uurimiseks tuleb paratamatu sagimise keskel leida need väärtuslikud minutid, kus oled iseenda seltsis ja mõtled, mis on just nendel pühadel oluline, mida on sulle soovitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles