Tapa vald otsib võimalusi tulu teenimiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Roosimägi.
Urmas Roosimägi. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Aasta esimese kvartali kulud ja tulud on kokku löödud ning selgunud, et Tapa vald on mõningatest probleemidest hoolimata ots otsaga kokku tulnud.



“Kõige olulisem on see, et oleme oma tulud ja kulud hoidnud tasakaalus ja suutnud säilitada likviidsuse ning meil oli kvartali lõpuks piisav kassatagavara,” ütles vallavalitsuse finantsnõunik Mati Kanarik Tapa vallavolikogule aasta esimese kvartali finantsmajandusliku olukorra ülevaadet tehes.

Üksikisiku tulumaksu laekus esimeses kvartalis 24,92% plaanitust ning Kanariku väitel ei näe ta praegu muretsemiseks põhjust. Samal vallavolikogu istungil vallavalitsuse liikmeks kinnitatud Mati Kanariku sõnul on tehtud ainult esialgne finantsanalüüs.

Volikogule esitatu tõigi välja esimesed küsitavused. “Vallavalitsus ongi endale ülesandeks teinud teha põhjalik finantsanalüüs, et leida üles võimalikud kitsaskohad valla raha kasutamisel,” ütles vallavanem Alari Kirt.
 

Ebareaalsed küttearved

Mati Kanariku sõnul on tänavuseks lumetõrjeks plaanitud 1,4 miljon krooni ja lumerohke talvega kulutati sellest juba 1,27 miljonit.

Pikk ning külm talv ajas kõrgeks ka küttekulud ja ühe soojatootja esitatud arved olid mullusest keskmiselt 1,26 korda kõrgemad, kusjuures ühel valla objektil olid need koguni 1,65 korda kõrgemad kui eelmisel aastal, aasta viimasel kolmel kuul koguni kaks korda.

“Juba ainult arvete võrdlemine mullustega annab hämmastava pildi ning mina ei usalda absoluutselt selle hoone soojanäitusid,” ütles Mati Kanarik. Finantsnõuniku sõnul viidi vallale kuuluv soojusmõõtur ekspertiisi ja siis on näha, kas see oli vigane või on tegemist arvutusvigadega.
 

Kasutamine kontrolli alla

Tapa vallas on probleemiks kujunenud Jäneda lossi majandamine. Tapa muuseumi juhataja Georgi Särekanno, kes on oma ametikohal olemise peatanud aasta lõpuni, ütles, et lossi ülalpidamiskulud on suurusjärgus 250 000 krooni, millest umbes 200 000 moodustavad küttekulud.

Kuigi Jäneda lossis käivad koos mitu seltsi ja seltsingut, ei maksa neist keegi ruumide kasutamise eest üüri. Vallavanem Alari Kirdi sõnul laekus esimese kvartali jooksul valla tuludesse vaid 300 krooni ühe vallaelaniku ühekordsest lossi ruumide kasutusest.

“Praegu on allkirjastatud leping Lehtse Masinaühistuga, kes kasutab ühte lossi ruumi oma büroona ja hakkab üüri maksma,” ütles Kirt. “Me teeme kõik selleks, et hoone tooks ka tulu,” ütles Mati Kanarik. Alari Kirdi sõnul tuleb lossi ruumide kasutamine võtta teravdatud tähelepanu alla ning kõikide seal tegutsevate asutustega sõlmida üürilepingud, iseasi kui suurte summade peale.

Tapa nõrk opositsioon

Viimasel Tapa vallavolikogu istungil, mis toimus väljasõiduistungina Kirde kaitseringkonnas, tõstis volikogu esimees Urmas Roosimägi üles opositsiooni puudutava küsimuse.

“Me tahame väga teha opositsiooniga konstruktiivset koostööd, kuid pole kellegagi teha,” ütles volikogu esimees.

Opositsioonil on 21-liikmelises volikogus üheksa kohta. Sotsiaaldemokraatliku erakonna liider, endine Tapa ja praegune Saku vallavanem Kuno Rooba loobus vallavolikogu tööst ning teda asendab Svetlana Družkova. Kõnealuselt istungilt puudus keskerakonna esinumber Aleksander Sile.

Samuti volikogu istungilt puudunud sotsiaaldemokraat Andres Mandre käib Roosimäe sõnul volikogu istungil nagu tantsimas: kaks-üks-kaks, üks-kaks-üks. “Kui tuleb, siis paarkümmend minutit pärast istungi algust ning lahkub tund varem,” ütles Roosimägi.

Andres Mandre keeldus väljasõiduistungile tulemast põhjendusega, et istung toimub kinnisel territooriumil, kuhu volikogu külastada soovival vallaelanikul vaba juurdepääs puudub.

Volikogu esimehe Urmas Roosimägi sõnul oleks volikogu istungit saanud külastada kõik oma osalussoovist enne istungit temale teada andnud isikud.

Eelarve

• Tulud - 24,51% kavandatust.
• Kulud - 24,27% kavandatust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles