Eesti ettevõtlus ilmutab elavnemise märke

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haavapuitmassitehas Estonian Cell töötab täisvõimsusel.
Haavapuitmassitehas Estonian Cell töötab täisvõimsusel. Foto: Teet Suur

Viimaste kuude arengud Eesti majanduses annavad tunnistust selle elavnemisest ja positiivseid märke nähakse nii panganduses, tööstuses, kaubanduses kui põllumajanduses.


Majanduse toibumisest annab tunnistust statistika. Möödunud nädalal avaldatud Eesti esimese kvartali SKP langus -2,3% aastases võrdluses - näitab, et majanduslanguse aeglustumine on jätkumas.

Võrdluseks, et neljanda kvartali SKP oli 9,5% madalam ja kolmandas kvartalis langes majandus 15,6%.

Swedbank ASi põllumajandussektori juht Meelis Annus kommenteeris, et Eesti tootmisettevõtete käibed on kasvamas ja väidetavalt on paljudel ettevõtetel lähikuud tellimustega kaetud.

“Põllumajanduses on piimahind tõusnud, mis võimaldab jätkata investeeringutega. Pikas perspektiivis on meie arvamus sektori suhtes positiivne. Swedbanki põllumajandusklientidele suunatud kevadtööde rahastamise kampaania on olnud edukas ja ilmselt ületab ootusi,” rääkis ta.

Annus lisas, et käibekapitali finantseerimise taotluste kõrvale on ilmunud ka investeerimislaenude taotlused. “Intressimäärad on alanenud ja rahastamiskriteeriumid paranenud, kuid jätkuvalt on olulisemateks küsimusteks ettevõtete rahavood ja maksevõime. Võlaportfell on hakanud tasapisi õhenema.”

Pankur toonitas, et kõigi nende positiivsete märkide juures ei saa veel järeldada, et kriis täielikult möödas oleks ja algab uuesti hoogne tarbimine. “Pigem on tänaseks jalad maas ja on võimalik teha realistlikke, läbikaalutud otsuseid, kuidas muutunud keskkonnas targalt majandada,” ütles Annus.

LHV panga analüütik Nils Vaikla eeldab, et majandus hakkab aastases võrdluses kasvama juba järgnevates kvartalites.

“Esialgu on majanduse elavnemise mõjusid raskem märgata, kuna SKP paraneb välisturgudelt tuleneva nõudluse suurenemise tõttu, mis toetab Eesti eksporti. Sisenõudlust pärsib hetkel kõrge tööpuudus,” kommenteeris Vaikla.

Nõudluse paranemist ootab analüütik järgmisel aastal, kui tööpuudus langeb praeguselt tasemelt madalamale.

Kundas asuv haavapuitmassi­tehas Estonian Cell töötab praegu täisvõimsusel, sest nõudlus nende toodangu vastu on maailmaturul järsult suurenenud.

Ettevõte ekspordib kogu oma toodangu. Põhiosa haavapuitmassist läheb Euroopa ja ülejäänu sõltuvalt strateegiast Aasia turule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles