Millised muutused rahaasjades toob alanud aasta eraisikutele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

2014. aasta 1. veebruarist ühendatakse Euroopa Liidu riigid Island, Liechtenstein, Monaco vürstiriik, Norra ja Šveits ühtseks euromaksete alaks SEPA (Single Euro Payments Area). Piiriülestele euromaksetele kehtivad sellest ajast pankades samad tingimused nagu riigisisestele maksetele, sealhulgas on teenustasud samad ja sarnane maksete laekumise kiirus.

Pankadevahelised maksed muutuvad aeglasemaks. Kui praegu liiguvad maksed ühelt Eestis tegutseva panga kontolt teise Eestis tegutseva panga kontole umbes pooleteise tunniga, siis 1. veebruarist võtab see aega 3–5 tundi ning selleks, et makse jõuaks ühest pangast teise samal päeval, tuleb maksekorraldus teha hiljemalt kella 15–16.30. Vaid siis, kui kasutada mobiilimakset, jõuab makse teises pangas asuva saaja kontole kohe.

Kontonumbrid muutuvad pikemaks (IBAN-kontonumber). Senine kontonumber säilib, kuid selle ette lisanduvad numbrid ja tunnused: riigikood, panga kood ja kontrollnumbrid. Nii muutub kontonumber 20kohaliseks. Ise oma kontonumbri muutmiseks midagi tegema ei pea, see tehakse pangas automaatselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles